​Locuitorii unui orasel minier din Statele Unite s-au aratat indignati cand Chevron le-a trimis acasa cate un cupon-cadou pentru pizza si sucuri, impreuna cu o scrisoare de scuze, dupa ce o sonda de gaze de sist a companiei a explodat in apropierea caselor lor, relateaza presa americana.

Scuzele Chevron insotite de cuponul pentru pizzaFoto: Philly.com

Potrivit CNN, in 11 februarie, un lucrator al Chevorn a murit, iar altul a fost ranit, cand a explodat o sonda a companiei la un zacamant de gaze de sist, la Bobtown, statul Pennsylvania, nord-estul SUA. Sonda, situata la 1,6 km vest de orasel, a ars zile intregi, incontinuu.

La cateva zile dupa tragicul incident, 100 de localnici s-au pomenit acasa cu cate un cupon-cadou pentru procurarea unei pizze mari impreuna cu 2 litri de suc, alaturi de o scrisoare in care Chevron isi cerea scuze pentru neplacerile produse. Oamenii pot sa-si ridice pizza si sucul pana pe 1 mai.

"Chevron recunoaste efectele pe care aceasta (explozia - n.r.) le-a avut asupra comunitatii. Noi punem pret pe a fi un membru responsabil al acestei comunitati si ne vom stradui in continuare sa reusim operatiuni fara incidente. Suntem hotarati sa luam masuri pentru protejarea vecinilor nostri, a angajatilor, a contractorilor nostri si a mediului inconjurator", se arata in scrisoarea Chevron catre locuitorii din Bobtown, potrivit philly.com.

Localnicii afectati "nu au gustat", insa, scuzele cu pizza si suc de la Chevorn.

"M-am simtit de parca as fi primit o urisa palma peste fata. Nu simt deloc ca ar fi luat vreo masura. Nu am sunat, inca, la linia lor de asistenta, pentru ca sunt prea suparat deocamdata. Un cupon pentru pizza?! Fugi de-aici! ", a declarat, pentru CNN, un localnic.

Omul sustine ca se va muta din Bobtown, in urma exploziei sondei Chevron.

"Ne mutam de indata ce vom putea. Aia nu e singura sonda pe care o au langa casa noastra. Pur si simplu nu este sigur", a mai spus el.

Explozia si incendiul din 11 februarie au bagat spaima in locuitorii asezarii miniere. "S-a simtit ca un avion cu reactie la 5 metri deasupra caselor", a povestit un localnic, pentru Pittsburg Post Gazzette. "Casa a inceput sa se zguduie si s-a auzit o bubuitura puternica", a relatat un alt localnic.

Din cauza caldurii intense cauzate de flacarile de la sonda - care a provocat explozia unui rezervor de propan- pompierii locali nu s-au putut apropia de incendiu, fiind nevoiti sa se retraga pentru a nu risca sa fie raniti.

In 2011, cand incepeau operatiunile petroliere din zona, guvernatorul Pennsylvaniei, Tom Corbett, se declara entuziasmat de viitorul economic al statului, care avea, astfel, sa "devina un Texas al gazelor naturale".

Localnicii din Bobtown se plang, insa, de poluarea apei, mirosurile urate si de suferintele provocate animalelor, in urma exploatarii gazelor de sist, potrivit presei locale.