Insurgentii talibani afgani se lauda ca au capturat un caine al armatei americane, in decembrie, in cadrul confruntarilor din provincia instabila Laghman, in estul tarii, scrie AFP.

Rebelii au difuzat miercuri pe site-ul lor un videoclip filmat intr-o curte si care arata un mic animal cu blana maro, tinut in lesa si inconjurat de cinci barbati puternic inarmati.

In aceasta inregistrare de sase minute, animalul, prezentat ca un trofeu si sub numele "Colonelul", are urechile lasate pe spate si pare speriat, in timp ce barbatii se agita in jurul lui strigand "Allah Akbar (Dumnezeu este cel mai mare, n.r.)" in mai multe randuri.

Cainele poarta o veste echipata cu mai multe buzunare, care par dedicate gazduirii de echipament militar. O voce din off sustine ca armele prezentate in videoclip au fost gasite asupra animalului.

Forta internationala a NATO din Afganistan (Isaf) a refuzat orice comentariu.

Purtatorul de cuvant al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a declarat pentru AFP ca animalul a fost capturat dupa o "operatiune a fortelor americane" impotriva pozitiilor rebele din Alingar, un district al provinciei Laghman.

La capatul luptei, talibanii au "confiscat arme si un caine, carora, am aflat ulterior, americanii ii spuneau "Colonelul", a spus purtatorul de cuvant.

ISAF foloseste in mod regulat caini in operatiunile de lupta, in special pentru a detecta dispozitivele explozive artizanale. Gratie mirosului deosebit de fin, patrupedele pot depista nitratul de amoniu, o substanta folosita in mod normal ca ingrasamant, dar de care talibanii se folosesc ca exploziv pentru bombele lor artizanale.