Premierul conservator ungar Viktor Orban, care a semnat un controversat acord cu Rusia pentru construirea unor noi reactoare la singura centrala nucleara a tarii, a incurajat deschis, vineri, Uniunea Europeana (UE) sa "reconstruiasca legaturi" pragmatice cu Moscova, scrie AFP.

"UE trebuie sa reconstruiasca legaturile cu Rusia de o maniera pragmatica, deoarece UE are nevoie de energie pentru o dezvoltare economica durabila", a declarat seful guvernului, intr-o conferinta la care au luat parte presedinti de banci centrale europene, la Budapesta.

"Stiti ca personal sunt un anticomunist de lunga durata, dar dar daca Europa nu face ce este posibil pentru a procura energia care se afla in Rusia, nu stiu unde va merge pentru a-si aproviziona economia", a spus el.

Orban a fost aspru criticat in Ungaria pentru semnarea recenta a unui contract cu Rusia privind extinderea centralei nucleare din Paks, fara licitatie sau unda verde din partea Parlamentului. Criticii ii reproseaza ca, atunci cand era in opozitie, era cel mai mare opozant la o apropiere pragmatica de Rusia.

In ceea ce priveste energia, Orban a afirmat ca Europa nu va avea "succes daca este incapabila sa ofere energie la preturi competitive". "Iar pentru aceasta trebuie reconsiderat rolul energiei nucleare", a sustinut acesta.

Ungaria, o fosta tara din blocul sovietic, este foarte dependenta de Rusia in ceea ce priveste aprovizionarea energetica, de unde primeste 80% din necesarul de petrol si 75% din cel de gaze.