Chisinaul este gata sa ofere regiunii transnistrene o autonomie larga, de tipul celei din Catalonia, a declarat premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, in cadrul unui interviu acordat publicatiei ruse Vedomosti, citata de Unimedia.

"Obtinerea unui regim fara vize din punct de vedere psihologic, probabil, are cel mai mare impact: omul se simte liber. Sunt convins ca nu vor exista probleme cu elaborarea deciziei de anulare a vizelor.

Nu ma tem ca odata cu deschiderea frontierelor din Republica Moldova vor pleca toti cetatenii sai, sunt sigur ca mobilitatea va capata un caracter normal: oamenii vor putea calatori liber, intre Chisinau si tarile Schengen", a spus premierul moldovean.

Potrivit oficialului de la Chisinau, "locuitorii din Transnistria, care au un pasaport biometric al Republicii Moldova (iar acolo locuiesc circa 300 de mii de cetateni ai Republicii Moldova), in momentul in care vom obtine la regimul fara vize vor primi, de asemenea, dreptul de a calatori fara vize in spatiul Schengen".

"Dar asta nu este cel mai important. Mult mai important este ca apropierea de UE va avea beneficii si oportunitati pentru businessul de pe malul stang, inclusiv pentru mediul de afaceri din Rusia, care detine active substantiale in regiune. Se deschid oportunitati unice pe piata europeana.

"In contextul unei solutii politice, vom fi gata sa vorbim despre drepturile de proprietate in Transnistria in baza principiului declarativ, ceea ce va permite intreprinderilor sa acceseze credite si fondurile regionale," s-a aratat convins premierul moldovean.

Potrivit lui Iurie Leanca, Chisinaul nu planifica "sa elaboreze un plan de solutionare cuprinzator (de tipul memorandumului Kozak - n.r.), ci se va concentra pe pasi mici, intelegand foarte bine care sunt limite de care autoritatile moldovenesti nu pot trece".

"Suntem gata sa oferim regiunii transnistrene o autonomie larga, astfel incat statul sa fie unit si, in acelasi timp, functional, iar ramurile Guvernului sa nu poata fi paralizate apriori. Desigur, ne putem elabora un document ambitios, dar nu cred ca acesta va avea mari perspective.

"Sevciuk, la o conferinta in Germania, a propus experienta Sudanului, nu cred ca e cea mai buna solutie in cazul nostru. Suntem o tara europeana si trebuie sa preluam exemplele tarilor europene, cum ar fi cel din Catalonia. Nu uitati, doar in Chisinau sunt mai multi cetateni rusi decat in toata Transnistria", a mai spus Leanca.