Inca doi parlamentari membri ai partidului de extrema dreapta grec Zori de Aur au fost plasati sambata seara in arest preventiv la Atena pentru "conducerea unei organizatii criminale", potrivit tribunalului, relateaza Agerpres.

Un al treilea deputat a comparut de asemenea in fata magistratilor sambata, dar o decizie privind posibila incarcerare ar trebui luata numai duminica.

Alti sase parlamentari din cei 18 ai acestui partid sunt deja anchetati din septembrie, iar trei dintre ei sunt in inchisoare, dintre care liderul partidului Nikos Michaloliakos.

Cei doi noi deputati inchisi sunt Giorgos Germenis si Panyiotis Iliopoulos. Al treilea este Stathis Boukouras.

Potrivit agentiei semioficiale ANA, preluata de AFP, un martor a marturisit ca Germenis avea rolul unui "sef superior de armata" in recrutarea si antrenarea de noi membri, precum si in atacurile contra imigrantilor.

Cei trei au declarat sambata ca Zori de Aur nu este o organizatie criminala, iar Iliopoulos a negat existenta de "militii de asalt" in cadrul partidului.

Aproximativ 150 de persoane au participat dupa-amiaza la un miting in sprijinul celor trei deputati in fata Palatului de Justitie. Printre ele figurau sotia si fiica lui Michaloliakos.

Purtatorul de cuvant al partidului, Ilias Kasidiaris, el insusi anchetat, a fost prezent si a contestat soarta rezervata membrilor Zori de Aur.

"Teroristii sunt liberi (aluzie la un militant de extrema stanga ce nu a revenit la inchisoare recent - n.r.), escrocii Noii Democratii si PASOK (coalitia la putere - n.r.) sunt liberi, niciun singur deputat sau ministru nu a fost interogat in legatura cu toate scandalurile si mita primita. Singurii adusi in fata judecatorului si ilegal inchisi sunt membrii Zori de Aur", a declarat el in fata presei.

Aceste arestari si puneri sub acuzare urmeaza asasinarii in septembrie a lui Pavlos Fyssas, un muzician membru al miscarii de extrema stanga, ucis cu un cutit de un militant Zori de Aur.