Premierul indian Manmohan Singh a anuntat vineri ca se va retrage din viata politica dupa alegerile din acest an si i-a cerut mostenitorului dinastiei Gandhi, Rahul, sa-i succeada, in cazul unei victorii improbabile a partidului Congresului, scrie AFP.

"In cateva luni, dupa alegerile legislative, voi preda puterea unui nou prim ministru", a spus el, in prima sa conferinta de presa din ultimii trei ani.

Singh, 81 de ani, a lasat deja sa se inteleaga, in trecut, ca doreste sa-i lase locul lui Rahul Gandhi, un mostenitor al dinastiei care a dominat viata politica indiana dupa obtinerea independentei.

"Rahul Gandhi ar fi un excelent candidat. Sper ca partidul nostru sa-l desemneze in timp util", a spus Manmohan Singh.

Congresul condus de mama lui Rahul, Sonia Gandhi, ar putea sa-si desemneze candidatul oficial la postul de prim ministru in urmatoarea sa reuniune, in 17 ianuarie.

"Un barbat lipsit de consistenta"

La 43 de ani, Rahul, stranepotul lui Nehru si nepotul premierului Indira Gandhi, asasinat in 1984, a devenit favorit pentru acest post dupa asasinarea tatului sau, Rajiv, in 1991.

Celibatar, acesta a parut multa vreme ca nu doreste sa-si asume obligatiile ilustrei sale dinastii, inainte de a accepta postul de numarul doi in partid, in ianuarie 2013.

Discret, elegant si sportiv, si-a facut studiile in Anglia si in Statele Unite. Telegrame diplomatice dezvaluite de WikiLeaks il calificau in 2004 drept un "barbat lipsit de consistenta".

Potrivit sondajelor, Partidul Congresului are insa foarte mici sanse sa castige alegerile din mai in fata partidului de opozitie Bharatiya Janata Party, formatiune hindusa nationalista condusa de Narendra Modi.

Manmohan Singh a profitat de aceasta conferinta pentru a lansa un atac fara precendent impotriva lui Modi, seful guvernului local al statului Gujarat (vest).

Acesta a fost pus sub acuzare pentru rolul sau controversat in revoltele religioase din 2002, in timpul carora 2.000 de oameni, in principal muslmani, au murit in Gujarat, la putin timp dupa ce a preluat puterea.

"Ar fi o catastrofa pentru tara daca Narendra Modi ar deveni premier", a spus Manmohan Singh. Modi nu si-a dovedit calitatile de lider atunci cand a

"prezidat masacrul inocentilor", a adaugat el.

Modi a fost scos recent de sub acuzare dar o femeie careie ii incredintase un portofoliu ministerial a fost condamnata la 28 de ani de inchisoare.

O economie in incetinire

Narendra Modi, 64 de ani, si-a axat campania pe intentia de a forma un guvern de oameni necorupti si eficient, mizand pe uzura Partidului Congresului, la putere din 2004.

Ascensiunea lui Manmohan Singh a inceput sa paleasca in anii 1990, atunci cand era considerat un ministru de Finante reformator: economia incetinea, reformele bateau pasul pe loc iar Partidul Congresului era zguduit de scandaluri de coruptie.

Cu toate acestea, el si-a aparat bilantul vineri: "In 2004, am angajat guvernul nostru pe calea unui 'new deal' pentru India rurala. Cred ca ne-am onorat aceasta promisiune".

Pe ansamblu, cresterea economica a fost "cea mai ridicata" in timpul celor celor doua mandate ale sale, neinregistrata in nicio alta perioada a Indiei independente (1947).

Cresterea a fost de 5% in exercitiul bugetar 2012/2013, cea mai mica rata din ultimii zece ani.

Iar ceea ce conteaza este ca indienii cei mai saraci au reusit sa profite cel mai mult de crestere, a sustinut el, in conditiile in care saracia extrema ramane un adevarat flagel in a treia economie a Asiei, unde malnutritia afecta 40% dintre copii, potrivit unui raport din 2012.