Premierul egiptean a calificat marti Fratia Musulmana a presedintelui destituit Mohamed Morsi drept "organizatie terorista", la putin timp dupa un atentat impotriva politiei care s-a soldat cu 14 morti, scrie AFP.

Acest atentat cu masina capcana si declaratia care a urma intervin cu trei saptamani inaintea unui referendum constitutional menit sa fie prima etapa in "tranzitia democratica" promisa de armata atunci cand la destituit pe Morsi, in 3 iulie.

"Premierul Hazem Beblawi a declarat Fratia Musulmana organizatie terorista", a anuntat consilierul sau Cherif Chawqi pentru agentia oficiala Mena.

In timpul noptii, o masina incarcata cu cateva zeci de kilograme de explozibil, potrivit serviciilor de securitate, a explodat in fata unei cladiri a politiei din Mansoura, capitala provinciei Daqahleya, ucigand 14 persoane si ranind aproximativ o suta altele.

Surse din serviciile de securitate afirma ca si generalul Sami el-Mihi, seful securitatii din provincie, a fost ranit. Explozia a fost auzita la 20 de kilometri distanta.

Egiptul a intrat, de la inceputul lui iulie, intr-o spirala a violentei. De o parte, noua putere reprima in sange manifestatiile pro-Morsi, o campanie soldata cu circa o mie de morti si mii de arestari.

De cealalta parte, grupari jihadiste, unele legate de al-Qaeda, revendica in mod regulat atentate impotriva politiei si a armatei. Din iulie, peste o suta de soldati si politisti au pierit in astfel de atacuri, majoritatea in peninsula desertica Nord-Sinai.

Armata l-a demis pe primul presedinte al Egiptului ales democratic in 3 iulie, in urma manifestatiilor masive ale populatiei care ii reprosau liderului islamist ca nu a stiut sa gestioneze tara si ca nu a servit decat interesele confreriei sale.

De atunci, capetele de acuzare se inmultesc impotriva membrilor si conducatorilor Fratiei Musulmane, o miscare influenta si foarte bine organizata, care a castigat toate alegerile organizate de la revolta populara care l-a alungat pe Hosni Mubarak de la putere, in februarie 2011.

Astfel, Morsi este judecat in trei dosare: evadarea sa din inchisoare, in cadrul revoltei din 2011, moartea manifestantilor si acuzatii de spionaj in beneficiul unor organizatii straine, in vederea efectuarii de acte teroriste.

La fel ca Morsi, cvasi-totalitatea conducerii miscarii infiintate in urma cu 85 de ani se afla in prezent in spatele gratiilor sau este pusa sub acuzare.