Politia ucraineana sustine ca 60.000 de oameni au participat la mitingul de sustinere pentru presedintele Viktor Ianukovici sambata la Kiev, in Piata Europei, organizatorii vorbind de 200.000, in timp ce reporterii AFP relateaza ca nu au fost mai mult de 35.000. "Am fost inselati!", spune pentru France Presse Tatiana, o pensionara ucraineana, care nu banuia ca atunci cand a acceptat sa mearga sambata la Kiev va participa la o mare adunare in sprijinul lui Ianukovici.

Zeci de mii de sustinatori ai lui IanukoviciFoto: Agerpres/AP

"Ne-au spus ca aceste manifestatie va fi pentru pace si unitate in Ucraina, iar la fata locului s-a dovedit ca este o adunare pentru partidul regiunilor" al lui Ianukovici, se planga Tatiana Skliarenko, 58 de ani, care a venit 200 km intr-un autobuz alaturi de un grup de persoane, platite.

Ea a inteles acest lucru odata ajunsa la piata Europei in Kiev, unde puterea a organizat o mare contra-manifestatie la cateva sute de Maidan, locul "fierbinte" al miscarii ample de contestare a regimului si a demonstratiile pro-Europa.

"Organizatorii au promis ca ne vor plati cu 250 de grivne (putin mai multe de 20 de euro, suma care nu este de neglijat pentru aceasta tara in criza - n.r.). Inca nu i-am primit", a marturisit ea. "Poate in autobuz, dupa manifestatie".

In randul acestei manifestatii, care s-a vrut o demonstratie de forta inainte de o noua manifestatie a opozitiei prevazuta duminica, este mult mai putin entuziasm decat in tabara adversa, noteaza AFP.

"Maine voi merge pe Maidan, nepoata mea manifesteaza acolo gratuit", a mai adaugat Tatiana.

"Eu sunt aici pentru a sustine unitatea tarii, nu guvernul. Nu trebuie sa incerce sa adune milioane de oameni aici. Este inutil sa organizezi un concurs al manifestatiilor. Ne vor pune unii impotriva altora si unde va ajunge tara?" a spus si Mikola Fedorov, un alt pensionar venit la protest.

Ianukovici este vizat de trei saptamani de o miscare ampla de contestare a manifestantilor si opozitiei politice pro-europeni, care ii cer demisia, dupa ce a renuntat la Acordul de asociere cu UE.

Cele trei principale partide ale opozitiei parlamentare (Batkivscina, Udar si Svoboda) au facut apel la o noua mare manifestatie duminica.