Presedintele american Barack Obama a dat ordinul ca steagurile americane sa fie coborate in berna pana luni, pentru a onora memoria fostului presedinte sud-african Nelson Mandela, care a decedat joi seara, la Johannesburg, potrivit Mediafax.

"Deplangem pierderea (lui Mandela), dar vom onora pe veci memoria sa", anunta presedintele american in proclamatia sa.

"Astazi, Statele Unite au pierdut un prieten apropiat, Africa de Sud a pierdul un eliberator incomparabil, iar lumea a pierdut o sursa de inspiratie pentru libertate, justitie si demnitate umana", a adaugat Obama.

Proclamatia lui Barack Obama, o decizie rara in favoarea unei personalitasi straine, prevede coborarea in berna a tuturor steagurilor de pe cladirile oficiale americane, atat in Statele Unite, ca si in strainatate.

Presedintele francez Francois Hollande a decis coborarea in berna a steagurilor Frantei, in semn de respect fata de memoria fostului presedinte sud-african Nelson Mandela, a anuntat vineri la Beijing premierul Jean-Marc Ayrault.

"Intreaga umanitate este in doliu. Franta participa la acest doliu. Ea este alaturi de sud-africani care, in prezent, il plang pe acest mare om", a declarat Ayrault, aflat intr-o vizita oficiala in China.

"Presedintele Republicii Francois Hollande a vrut ca acest mesaj sa fie impartasit de catre toti francezii. El a decis ca toate steagurile Republicii sa fie coborate in berna", a continuat seful Guvernului francez.

Mandela "a devenit un simbol pentru intreaga umanitate", a adaugat Ayrault, in a doua zi a vizitei in China.

"Ne paraseste un simbol", a continuat el. "El lasa o mostenire, iar noi toti avem responsabilitatea ei", a mai spus premierul francez.

De asemenea, presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a decretat trei zile de doliu national pentru Nelson Mandela, pe care l-a numit "gigantul popoarelor".

"Madiba, vei trai mereu!", a scris Maduro in contul sau de Twitter.

Beijingul a apreciat vineri ca Nelson Mandela a fost "un prieten fidel al poporului chinez", stiind cum sa "castige respectul si afectiunea persoanelor din intreaga lume".

Erou al luptei anti-apartheid, Mandela este autorul unei "contributii istorice in stabilirea si consolidarea relatiilor dintre China si Africa de Sud", a apreciat intr-un comunicat Ministerul chinez de Externe.

Decesul lui Nelson Mandela, joi seara, era foarte comentat, vineri dimineata, in retelele de socializare chineze