Expertii mandatati de justitia franceza resping, in raportul lor, teza unei otraviri a lui Yasser Arafat si, potrivit unei surse apropiate dosarului, privilegiaza moartea naturala a liderului istoric al palestinienilor, relansand polemica legata de acest subiect extrem de sensibil, scrie AFP.

"Acest raport respinge teza otravirii si merge in sensul unei morti naturale", a precizat marti aceasta sursa.

Potrivit radio France Inter, expertii considera ca Yasser Arafat a murit "de batranete, in urma unei infectii generalizate".

Cauzele mortii liderului istoric al palestinienilor, decedat in 11 noiembrie 2004 la spitalul militar Percy de Clamart, in regiunea pariziana, la varsta de 75 de ani, nu au fost niciodata elucidata.

Intr-un raport al serviciului de anestezie-reanimare al spitalului din 18 noiembrie 2004, seful acestor servicii, doctorul Bruno Pats, concluziona ca "Yasser Arafat a decedat in urma unui accident vascular cerebral masiv. Aceasta hemoragie a complicat un tablou clinic care regrupa patru simptome".

Acesta fusese internat in spitalul parizian dupa ce a acuzat dureri abdominale in cartierul sau general din Ramallah, unde traia din decembrie 2001, incercuit de armata israeliana. Vaduva sa, Souha Arafat, nu a cerut atunci efectuarea unei autopsii.

Aceasta a depus insa in iulie 2012 o plangere pentru asasinat dupa descoperirea de poloniu, o substanta radioactiva extrem de toxica, in efectele personale ale fostului sau sot. Acest produs ar fi fost administrat, potrivei ei, de un membru al anturajului sau.

Judecatorii insarcinati cu acest dosar au ordonat atunci exhumarea ramasitelor liderului palestinian, ceea ce s-a si intamplat, in noiembrie 2012.

Au fost prelevate 60 de esantioane care au fost impartite pentru analiza la trei echipe, elvetiana, franceza si rusa, fiecare efctuandu-si munca separat, fara a avea contact una cu alta.

In prezent, se pare ca cele trei grupuri de experti au ajuns al concluzii divergente.

Batalia expertilor

Spre deosebire de francezi, elvetienii au anuntat, la inceputul lui noiembrie, ca privilegiaza teza unei otraviri cu poloniu, dupa ce au masura cantitati de poloniu-210 de pana la 20 de ori mai mari decat normele obisnuite. Acestia nu au afirmat insa categoric ca aceasta substanta s-a aflat la originea decesului.

Expertiza rus a fost mai prudenta, afirmand ca este imposibil de stabilit daca poloniul a fost cauza mortii.

Dupa divulgarea acestor rapoarte, presedintele Autoritatii palestiniene, Mahmud Abbas, a cerut formarea unei comisii internationale de ancheta.

"Israelul este primul, principalul si unicul suspect", a spus presedintele comisiei palestiniene de ancheta privind moartea lui Arafat, Tawfiq Tiraui.

Israelul a negat tot timpul orice implicare.

Ministerul israelian al Afacerilor externe a apreciat marti ca raportul expertilor francezi nu constituie "o surpriza".