Papa Francisc a intrat in vizorul puternicelor clanurilor mafiote italiene dupa ce a initiat o cruciada impotriva coruptiei in incercarea de a face mai transparente finantele Vaticanului, avertizeaza un procuror cunoscut pentru activitatea sa impotriva mafiei calabreze, informeaza The Guardian.

Nicola Gratteri, procuror adjunct al orasului Reggio di Calabria, din sudul Italiei, cunoscut luptator impotriva gruparii mafiote Ndrangheta, a declarat miercuri intr-un interviu pentru ziarul Il Fatto Quotidiano, ca incercarea de a transparentiza Vaticanul provoaca nervozitate si agitatie in randul mafiotilor care fac afaceri cu prelati corupti.

"Papa Francisc desfiinteaza centre de putere economica in Vatican. Daca sefii mafiei ar putea sa il impiedice, nu ar ezita sa o faca. Nu stiu daca membrii crimei organizate sunt intr-o pozitie in care sa poata faca ceva, dar cu siguranta se gandesc la asta. Ar putea fi periculosi", a declarat Nicola Gratteri.

Papa Francisc, care a cerut recent "o biserica saraca", a sustinut reforma Bancii Vaticanului (Institutul pentru Opere Religioase - IOR), institutie opaca suspectata de ani ca ar fi spalat bani pentru mafie si implicata in mai multe scandaluri financiare.

Saptamana aceasta politia a descoperit un hotel de lux pe dealul Gianicolo, din Roma, intr-o fosta manastire, pe care Ndrangheta l-ar fi cumparat de la Biserica.

Intr-o predica sustinuta luni, Papa Francisc s-a pozitionat impotriva coruptiei si a citat un fragment biblic in care se spune ca cei care iau parte la astfel de practici sa fie aruncati in mare cu o piatra de moara legata in jurul gatului.

"Mafia care investeste, care spala bani, care, prin urmare, detine aadevarata putere, este mafia care s-a imbogatit timp de mai multi anidin complicitatea cu biserica", a mai declarat Gratteri.

Procurorul i-a atacat, totodata, pe preotii si episcopii din sudul Italiei care ii legitimeaza pe mafioti. "Preotii merg constant la o cafea in casele sefilor mafiei, ceea ce le confera acestora din urma putere si legitimitatea in fata oamenilor", a mai declarat Nicola Gratteri.

Un procuror din Locri (Calabria) a excomunicat mafioti dupa ce acestia au deteriorat mai multi pomi fructiferi detinuti de Biserica, a povestit procurorul, precizand insa ca "inainte de acest episod, sefii mafioti au ucis mii de oameni" fara sa fie sanctionati.

Gangsterii, la randul lor, se mandresc cu puternica legatura pe care o au cu biserica, a explicat Gratteri, adaugand ca in cei 26 de ani de activitate ca magistrat, in fiecare ascunzatoare mafiota pe care a perchezitionat-o existau simboluri religioase.

"Nu exista niciun ritual de afiliere (la gruparea mafiota - n.red.) care nu evoca religia. Ndrangheta si biserica merg mana in mana", a mai afirmat procurorul.

Un sondaj realizat in randul mafiotilor incarcerati arata ca 88% dintre ei sunt religiosi, a mai aratat Gratteri, adaugand ca "Inainte sa omoare, un membru Ndrangheta se roaga. Cere protectia Fecioarei Maria".