Dupa razboaiele care au distrus Iugoslavia, teritoriile care au capatat o mai mare autonomie sau au devenit state, precum Croatia, Kosovo, Slovenia si Republica Srpska de pe teritoriul Bosniei-Hertegovina si-au proclamat victoria.

militarFoto: Balkan Investigative Reporting Network

Veteranii care au luptat pentru aceste teritorii beneficiaza acum de pensii generoase si ajutoare, se bucura de recunoasterea societatii si de o oarecare influenta politica.

Bunastarea lor este insa o povara pentru economiile slabe. Cu toate acestea, politicienii au preferat sa plateasca, indiferent cat de greu le-ar fi, decat sa-i supere pe cei pe care electoratul ii considera luptatori pentru libertate.

*****

O rana la picior l-a adus acasa de pe front pe Zeljko Vukelic. Odata intors in Serbia, orgoliul ranit l-a aruncat intr-un altfel de razboi. Frontul il urmareste ca o cicatrice.

“E la fel ca in Krajna”, spune el, comparand campul de lupta unde, cu 20 de ani in urma, a infruntat fortele croate cu lupta pe care o duce in prezent impotriva guvernului de la Belgrad.

“Stai si astepti sa se intample ceva, dar iti pierzi rabdarea si spui: ‘Hai sa ne omoram unii pe altii’ ”.

Barbatii care - pe vremuri - luptau pentru cauza sarba, acum lupta impotriva statului sarb. Ei acuza regimul de la Belgrad de tradare pentru refuzul de a le acorda pensii si beneficii de veteran.

“In doua ore pot sa strang 20 de barbati care ar fi gata sa se lase omorati daca le ordon”, afirma Vukelic, subliniind disperarea camarazilor sai. Vukelic este secretar al SVS, cea mai mare organizatie de veterani din tara care militeaza pentru drepturile acestora.

Dincolo de frontiera, liderul veteranilor croati, Mirko Ljubicic, asculta cu chip impasibil vestea acestei campanii, plescaind uneori din limba in semn de compasiune pentru necazurile dusmanilor sai de pe vremea razboiului.

Sef al HVIDRA, o influenta asociatie a fostilor militari, Ljubicic este mandru de forta organizatiei.

“Numai veteranii pot aduna intr-o piata publica peste 50000 de oameni”, spune el, referindu-se la un recent protest croat fata de un plan vizand introducerea unor indicatoare in alfabet chirilic.

Spre deosebire de Vukelic, Ljubicic apreciaza politica guvernului sau fata de fostii soldati. El spune ca, pentru veteranii croati, ca “patrioti recunoscuti”, urmatorul pas va fi sa intre in esaloanele superioare ale lumii afacerilor si politicii.

Varianta completa a articolului poate fi citita pe Balkan Insight.