Spania si Argentina isi vor uni fortele impotriva Londrei pentru solutionarea diferendelor lor cu privire la teritoriile britanice Gibraltar si Insulele Falkland, potrivit unui comunicat difuzat joi de ministerul argentinian de externe, transmite AFP.

Ministrii spaniol si argentinian ai Afacerilor Externe, Jose Maria Margallo si Hector Timerman, s-au intalnit la New York, in marja Adunarii Generale a ONU, si "au discutat despre convergentele existente intre revendicarile de suveranitate asupra Insulelor Falkland si Gibraltar".

"Ei au cazut de acord sa lanseze initiative comune, cerand Marii Britanii un dialog asa cum solicita si Natiunile Unite", potrivit comunicatului ministerului argentinian.

Spania a cedat in 1713 Angliei Gibraltarul, un teritoriu de circa 7 kilometri patrati si locuit de aproximativ 30.000 de persoane, dupa un conflict militar. Madridul incearca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea sa recupereze acest teritoriu si insista ca apele teritoriale ii apartin.

Argentina revendica la randul sau Insulele Falkland (Malvine), un arhipelag situat in Atlanticul de Sud, in largul Patagoniei, unde britanicii si-au infipt drapelul in 1833. Argentina a efectuat chiar o invazie militara pe aceste insule in 1982, provocand un conflict armat intre Buenos Aires si Londra, care s-a soldat cu 900 de morti in total, dintre care 649 in randul argentinienilor.