Barack Obama a indemnat din nou la o modificare a legislatiei privind detinerea de arme de foc, duminica seara, in cursul unei ceremonii in memoria victimelor atacului armat comis luni intr-un imobil apartinand Marinei, la Washington, transmite AFP, potrivit Mediafax.

"Nicio alta natiune avansata nu se confrunta cu acest tip de violente. Niciuna", a subliniat presedintele american la Navy Yard, un cartier aflat in sud-estul capitalei federale, unde 12 persoane si atacatorul au fost ucise.

"Nu este suficient sa se planga. Nu este suficient sa se vorbeasca sau sa se spuna rugaciuni", a declarat Obama.

"Daca vrem intr-adevar sa onoram acesti 12 barbati si femei, daca vrem cu adevarat sa fim o tara in care sa putem munci, merge la scoala si merge sa ne plimbam pe strada fara sa fim afectati de violenta si fara sa ne temem ca sunt furate atatea vieti cu un glont de la o arma de foc, atunci trebuie sa facem o schimbare", a insistat el.

In urma unor atacuri armate similare, la fel de sangeroase, comise in ultimele luni, presedintele american a pledat de fiecare data pentru introducerea unui control sporit asupra armelor de foc in Statele Unite, o prerogativa garantata de catre Constitutie, dar aparata cu ferocitate de grupul de lobby in favoarea armelor de foc.

De aceasta data, in contextul in care carnagiul de lunea trecuta a avut loc in centrul Washingtonului, la cateva sute de metri de Capitoliu, sediul Congresului, Obama a apreciat ca acest ultim atac este un semnal de alarma pentru americani.

"Aici, in Statele Unite, rata crimelor este de trei ori mai mare decat in alte tari dezvoltate", a spus el.

"Rata crimelor comise cu arme de foc este de zece ori mai mare decat in alte tari dezvoltate. Nu exista nimic inevitabil in aceasta situatie", a subliniat el.

Obama a apreciat ca tara sa nu depune suficiente eforturi pentru a impiedica armele de foc sa ajunga pe mana infractorilor.

"Ceea ce este diferit in Statele Unite este faptul ca este usor sa iti procuri o arma", a deplans el.

Presedintele a recunoscut ca ar fi dificil sa obtina o schimbare a legislatiei in Congres, indemnandu-i pe alegatorii americani sa se pronunte in favoarea unei reforme.

In decembrie, dupa ce 20 de copii si sase femei au fost ucisi de un atacator nebun la o scoala, Obama a pledat pentru un control al armelor vizand cumparatorii de arme de foc si o interzicere a pustilor de asalt in stil militar.

Dar aceste masuri au fost blocate in Congres, in urma unei campanii dure a membrilor grupului de lobby favorabil armelor de foc si opozitiei anumitor congresmeni democrati provenind din state conservatoare.

Aproximativ 14.827 de persoane au fost asasinate in Statele Unite anul trecut, potrivit unor date FBI.

Acest bilant este totusi mai mic decat in urma cu zece ani, cand 24.526 de persoane au fost ucise, iar rata crimelor la 100.000 de locuitori atingea pe atunci 4,7, un nivel sensibil mai mare decat in alte tari dezvoltate. Acest nivel s-a stabilit la aproximativ 0,4 in Japonia, 0,8 in Germania, 1 in Australia, 1,1 in Franta si 1,2 in Marea Britanie, potrivit OCDE.

Statele Unite sunt una dintre tarile cele mai inarmate din lume, peste o treime din americanii de toate varstele detinand o arma de foc.