Cu o zi inainte de alegerile parlamentare din Germania, candidatii partidelor lupta pentru fiecare vot si mai ales pentru voturile „nehotaratilor“. Angela Merkel, candidata Uniunii CDU/CSU, isi incheie turul electoral in circumscriptia sa de la Stralsund. Candidatul social-democratilor, Peer Steinbrück, a vorbit sambata in fata electoratului la Frankfurt am Main, alaturi de Thorsten Schäfer-Gümbel, candidatul SPD la alegerile regionale din Hessen, care au loc tot duminica, 22 septembrie.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

Sondajele de opinie in preziua alegerilor arata o preferinta pentru mentinerea lui Merkel in functia de cancelar al Germaniei. Marele semn de intrebare este insa ce coalitie de partide va guverna tara, caci liberalii (FDP) s-ar putea sa nu treaca pragul parlamentar.

Multi cred ca o Mare Coalitie intre CDU/CSU si SPD la guvernare isi are sansele ei. FDP vrea insa sa ramana in coalitia de guvernamant. Uniunea CDU/CSU i-ar vrea si ea in continuare pe liberali, chiar daca, in ultima saptamana, au existat anumite frictiuni legate de campania liberala pentru asa-zisul „vot implicit“.

„Cine o voteaza pe Merkel, voteaza si FDP“ a zis Rainer Brüderle, candidatul liberal la alegerile din acest an.

Sloganul nu e nou. In 1994, liberalii foloseau aceeasi formula: „Votati FDP, pentru ca Helmut Kohl sa ramana cancelar“. Timp de 46 de ani au fost liberalii in coalitiile de guvernare. Acum, ei platesc pretul acestei prelungite puteri, „prin diferende in cadrul partidului, pana la limita sa de existenta“, dupa cum a spus analistul politic Hans Vorländer, citat de DerWesten.de.

Social-democratii fac si la final reclama unei coalitii de guvernamant „rosu-verde”, alaturi de Bündnis 90/Die Grünen, desi sondajele de opinie nu justifica aceste sperante. Insa la o adica, SPD isi lasa si alte optiuni deschise. Cu Partidul Stangii (Die Linke), SPD declara totusi ca nu va intra in alianta. Referitor la aceasta problema, „conducerea de partid e in consens”, a declarat Peer Steinbrück, pentru Tagesspiegel.

Verzii si Die Linke si-au incheiat campania electorala vineri. Unul dintre cei doi candidati de varf ai Verzilor, Jürgen Trittin, a fost in ultimele zile tinta unor atacuri care ii reprosau prea multa toleranta fata de pedofilie, in anii `80. In ciuda procentelor in scadere, Verzii considera ca „nimic nu e inca definitiv”, dupa cum a declarat cealalta candidata „verde”, Katrin Göring-Eckardt.

Partidul Stangii a incercat sa se profileze la final de campanie, spunand ca este singurul partid care, in problema „dreptatii sociale si a agajamentului pentru pace”, se diferentiaza de „sosul consensului” in care se scalda celelalte partide. Seful de fractiune al Stangii, Gregor Gysi, si-a exprimat speranta intr-un numar sporit de mandate directe, obtinute mai ales in capitala Berlin.

Germanii au sistem mixt de votare, uninominal si pe liste de partid.

Duminica 22 septembrie, 61,8 milioane de cetateni din Germania sunt chemati la urnele de vot. La a 18-a runda de alegeri pentru Bundestag participa 34 de partide, cu 4.500 de candidati.

Partidele SPD, FDP, DIE LINKE, GRÜNE, PIRATEN, NPD, MLPD, AfD und FREIE WÄHLER sunt reprezentate pe liste de partid in toate cele 16 landuri federale. CDU nu apare pe liste in Bavaria, caci acolo candideaza partenerul sau de Uniune, Partidul Crestin-Social. O serie de partide mai mici apar pe liste doar in unele landuri. Centrele de votare vor fi deschise duminica, intre orele 8.00 si 18.00.