VIDEO Acord SUA-Rusia privind arsenalul chimic sirian: Damascul are la dispozitie o saptamana sa prezinte lista armelor chimice. In cazul in care nu respecta angajamentul, Siria ar urma sa fie sanctionata in baza Cartei ONU
Kerry a avertizat Damascul ca, in cazul in care nu respecta angajamentul, va suferi consecintele, in baza Capitolului 7 al Cartei ONU, sectiune ce acopera sanctiuni si actiuni militare.
Acordul cuprinde sase puncte si a fost incheiat dupa 3 zile de negocieri intre secretarul de stat american John Kerry si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, desfasurate la Geneva (Elvetia).
"Statele Unite si Rusia au convenit sa lucreze pentru distrugerea in cel mai scurt timp posibil a arsenalului chimic sirian. Siria trebuie sa prezinte in termen de o saptamana, o lista completa" a armelor sale chimice, a declarat Kerry la conferinta de presa de final.
Secretarul de Stat american a precizat ca inspectorii carevor avea sarcina de a verifica procesu vor fi pe teren "nu mai tarziu de noiembrie", si ca s-a stabilit drept obiectiv pentru finalizarea ridicarii arsenalului chimic "jumatatea anului 2014".
"Am ajuns impreuna la o estimare a cantitatii si tipurilor de arme detinute de catre regimul lui Assad, si ne-am angajat asupra unui control rapid al acestor arme de catre comunitatea internationala", a continuat Kerry. Se estimeaza ca Siria detine un arsenal de circa o mie de tone de agenti chimici.
Un alt punct de cotitura il reprezinta aparentul accept al Rusiei fata de rezolutie ONU, in conformitate cu capitolul 7 din conventie, prin care se autorizeaza folosirea fortei. Inca de la inceputul conflictului din Siria, in urma cu doi ani si jumatate, Moscova s-a opus ferm unei interventii armate.
Statele Unite si Rusia, "sunt de acord asupra faptului ca rezolutia ONU (care va incadra procesul de dezarmare - n.red.), se va referi la capitolul 7 pivind utilizarea fortei", a declarat Kerry. Cu o zi inainte, oficialii americani declarau ca o asemenea rezolutie ar fi imposibila din cauza opozitiei Rusiei.
Nu s-a ajuns la un acord cu privire la ce masuri vor fi luate intr-un astfel de caz insa preseintele Barack Obama isi rezerva dreptul de a recurge la forta militara in Siria, a precizat Kerry, subliniind ca "nu va exista o diminuare a optiunilor". Lavrov a afirmat insa ca "nu s-a spus nimic despre utilizarea fortei si sanctiuni automate", transmite Reuters.
La randul sau, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a salutat discutiile "excelente". "Obiectivul fixat in septembrie de catre sefii de stat rus si american (...) pentru a pune sub control armele chimice siriene a fost atins", a declarat Lavrov.
"Eu insumi si (secretarul de stat american - n.red.) Kerry am confirmat angajamentul nostru pentru o solutionare pasnica in Siria", a declarat ministrul rus.
Cu toate acestea, Kerry a avertizat ca "nu va exista spatiu de manevra". Cu putin timp inaintea anuntarii acordului, presedintele american barack Obama a avertizat Damascul ca asteapta acte "concrete".
------------
Termenul stabilit de catre Statele Unite pentru a decide daca discutiile ce vizeaza plasarea sub control international a armelor chimice din Siria au sanse de reuzita este nerealist, a declarat sambata un deputat rus important, potrivit AFP.
"Solicitarea Statelor Unite potrivit careia armele chimice ar trebui sa treaca sub control international in doua sau trei saptamani nu este, pur si simplu, unul profesionist", a declarat Alexei Pushkov, seful Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul rus.
"Exista in Siria cel putin 42 de centre de stocare a acestor arme, iar unele sunt in zonele de lupta", a adaugat parlamentarul rus.
Oficialii americani au indicat vineri ca Statele Unite estimeaza ca in termen de doua saptamani vor sti daca discutiile in derulare cu rusii au sanse de succes.
Marti seara, presedintele Obama a anuntat ca a cerut Congresului sa suspende examinarea unei rezolutii privind utilizarea fortei in Siria si a fost de acord sa dea o sansa diplomatiei, in timp ce rusii, aliati ai regimului Assad, au propus plasarea arsenalul chimic a tarii sub control international cu scopul de a fi distruse.
Secretar american de Stat John Kerry si ministrul rus de Externe Serghei Lavrov au inceput joi negocierile in acest sens, discutiile desfasurandu-se la Geneva (Elvetia). Potrivit Reuters, negocierile au fost reluate sambata dimineata, intrand in cea de a treia zi de discutii.
Oficialii de la Casa Alba au recunoscut vineri ca procesul va fi unul dificil de implementat si au subliniat ca Statele Unite se vor concentra in primul rand pe posibilitatea de a verifica daca Assad isi respecta angajamentele luate.
ONU a primit cererea Siriei de aderare la Conventia pentru interzicerea armelor chimice
UPDATE Siria: Bashar al-Assad a confirmat ca va plasa sub control international armele chimice: Amenintarile SUA nu au influentat decizia
Acordul de la Geneva privind arsenalul chimic al Siriei risca sa fie interpretat diferit de Rusia si SUA (deputat rus)

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Ori ca ceea ce a trebuit sa dispara, a disparut, ori s-a cazut de acord pentru o imparteala, peste capul lui Assad.
Poate ca in depozitele de arme chimice siriene, se vor gasi si armele chimice ale bagdadului, cele care nu au fost gasite in timpul razboiului si nici dupa aceea.
Ce se va intampla daca Assad nu va coopera, vom asista la un atac ruso-american asupra siriei ?
Ceva nu merge !
La urma urmelor, Israelul, desi a semnat Conventia de interzicere a armelor chimice NU a ratiticat-o, si a refuzat categoric sa semneze Tratatul de neproliferare a armelor nucleare.
Putin si Lavrov sunt cu adevarat maestri la sahul geo-politic, dar nici Obama nu a marsat pe solutia asta (vizazi de Siria) chiar asa, din naiva candoare...
Cred ca mai degraba s-a ajuns la o intelegere asupra uriaselor zacaminte de gaze naturale descoperite relativ recent in zona de litoral a siriei si in apele mediteraneene la care se vor parte si Tuircia si Ciprul.
Vom vedea mai bine peste o saptamana cand va expira ultimatumul ruso-american.
E la mintea cocosului ca daca se taie - cu tot lobby-ul incrancenat al AIPAC - cordonul ombilical ce leaga IL de SUA, Israelul devine, imediat, pacifist si va sta cuminte in banca lui.
Ai vazut mutra acra a Gen. Dempsey la audierile din Congresul american pe tema agresiunii armate contra Siriei ce se incerca a fi promovata de brigada McCain & Co dupa "reteta Irak"? Gen. Dempsey este Chairman of the Joint Chiefs of Staff [hint-hint].
Ai urmarit stirile zilei, din alte surse decat media controlota? Ai remarcat că Serghei Lavrov, un diplomat fin, nu a vrut ca Obama să apară cu totul ridicol, așa că a declarat asta astazi în conferința de presă la Geneva: "Obiectivul stabilit în discuția dintre președinții nostri pe data de 6 sept cu ocazia G20 de la St. Petersburg a fost atins". La rândul său, Kerry a spus: "Președintele Putin, spre cinstea sa, în ciuda dezacordului real față de politica noastră ... a trecut peste asta și a încercat să continue dialogul. Sunt încântat că președintele Putin a luat inițiativa, și că Serghei luat inițiativa, și că președintele Obama a răspuns."
Și mai reține că nimeni nu știe (nici măcar NSA!) ce s-a discutat în tête-à-tête-ul de 30 min. Putin-Obama din 6 septembrie la St. Petersburg... Food-for-thought, eh?
Cordonul ombilical de care ati pomenit, nu este intre USA si Israel ci intre cei care detin puterea financiara si in lume si in Israel (oare cine ?).
Deci, ruperea cordonului, pe care unii si-o doresc, este imposibila.
In ceea ce priveste "declaratiile publice" ale unor "diplomati fini", cred ca ar trebui sa nu le dam prea mare importanta caci, asa cum bine spuneati, "....nimeni nu știe (nici măcar NSA!) ce s-a discutat în tête-à-tête-ul de 30 min. Putin-Obama din 6 septembrie la St. Petersburg... Food-for-thought, eh? "
Mai ales Putin, dupa ce a livrat armament cu nemiluita si conventional, si chimic si biologic, cu care armament a devenit partas cu Assad la asasinarea a peste 100.000 de civili nevinovati iar alte peste 1.000.000 si-au luat campii incercand sa scape de parjolul din Siria, mai primeste si premiul Nobel pentru Pace... Harasho, oceni harasho...
Mai nou, ONU nu iese din cuvantul rusesc, cred ca toti vorbesc acum la New York rusa...
Barak trebuie sa fie mandru ca i-a reusit si lui ceva: sa-si apropie ca prieten pe cel mai puternic om in lume, Vladimir Putin... Urrra, Urrra....
Este de mirare ca nu i-a amenintat pe americani cu arsenalul nuclear rus, cu care ar putea sa distruga America de o suta de ori.
Culmea este ca Putin gandeste : Bun articol am scris, i-am facut una cu pamantul, i-am flexibilixat, le-am mai scurtat nasul, i-am facut mai docili, sa fie de acord cu politica mea.