Presedintele rus Vladimir Putin apreciaza in The New York Times ca rebelii, ci nu armata regimului Bashar al-Assad, sunt cei care au utilizat arme chimice pe 21 august langa Damasc, cu scopul de a provoca o interventie a Statelor Unite, transmite Mediafax citand AFP.

"Exista toate motivele sa credem ca (gazul toxic) a fost folosit nu de catre armata siriana, ci de catre fortele opozitiei, pentru a provoca o interventie a puternicilor lor sustinatori straini, care s-ar plasa de aceeasi parte cu fundamentalistii", scrie presedintele rus intr-un articol publicat de cotidianul american, difuzat miercuri seara.

Presedintele rus avertizeaza impotriva utilizarii fortei care, in afara legitimitatii apararii sau unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU, "este inacceptabila (...) si va constitui un act de agresiune", dupa ce Washingtonul a amanat un ptoiect de a efectua actiuni militare impotriva Damascului pentru a examina o initiativa rusa de plasare sub controlinternational iar ulterior o distrugere a arsenalului chimic sirian.

Actiuni impotriva Siriei ar putea sa declanseze un "nou val de terorism, (sa submineze) eforturile multilaterale privind rezolvarea problemei nucleare iraniene si conflictul israeliano-palestinian si sa destabilizeze si mai mult Orientul Mijlociu si Africa de Nord", mai scrie conducatorul rus.

Putin indeamna Statele Unite sa "profite de ocazia (oferita de) vointa" Siriei de a destructura arsenalul chimic sirian, asa cum este propusa de Moscova

"Statele Unite, Rusia si toti membrii comunitatii internationale trebuie sa profite de ocazia (oferita de) vointa Guvernului sirian de a-si plasa arsenalul chimic sub control international pentru ca ulterior sa fie distrus", afirma Putin, care saluta o relatie de "incredere in crestere" intre el si presedintele american Barack Obama.

"Primesc favorabil interesul presedintelui (american) de a continua dialogul cu Rusia asupra Siriei", adauga el.

Secretarul de Stat american John Kerry urmeaza sa se intalneasca joi la Geneva cu seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov timp de doua zile, pentru discutii considerate cruciale despre acest plan rusesc de destructurare a armelor chimice siriene.

Presedintele Barack Obama a anuntat marti ca vrea sa dea o sansa diplomatiei si a amanat proiectul unor atacuri punitive impotriva Siriei.