Presedintele rus Vladimir Putin a interzis orice adunare sau manifestatie in timpul Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci (oras rus la Marea Neagra), care vor avea loc in perioada 7-23 februarie 2014, potrivit unui decret publicat vineri, informeaza AFP.

Potrivit acestui decret prezidential, semnat pe 19 august dar publicat vineri in ziarul oficial Rossiyskaya Gazeta, "reuniunile, manifestatiile, adunarile si marsurile (...), care nu au legatura cu desfasurarea Jocurilor Olimpice, dar sunt prevazute intre 7 ianuarie si 21 martie in zonele unde masurile de securitate vor fi intarite, vor avea loc la un alt moment".

Decretul interzice astfel, de facto, orice adunare in timpul Jocurilor Olimpice de iarna in apropierea instalatiilor olimpice.

Cu mai putin de sase luni inaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci, Rusia este sub tirul criticilor, in special din partea ONG-urilor si activistilor ce sustin cauza homosexuala, care au cerut ca aceasta tara sa fie privata de Jocurile Olimpice din 2014, in semn de protest fata de o lege "antigay".

Presedintele Vladimir Putin a promulgat in iunie o lege controversata prin care se pedepseste orice act de "propaganda" homosexuala im fata minorilor, un text considerat discriminatoriu de catre aparatorii drepturilor omului.