Fiscul italian a descoperit in ultimele opt luni 3.160 de pretinsi saraci si invalizi care au beneficiat in mod fraudulos de ajutoare sociale de 1 miliard de euro, relateaza Mediafax.

Garda financiara italiana a intensificat controalele in 2013, identificand fraude in valoare de 2,5 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al institutiei.

Prin declaratii false de venituri, fraudatorii au reusit sa fie scutiti de cheltuieli medicale, taxe universitare, au primit ajutoare sociale sau vouchere pentru manuale si mese la cantine.

Pe langa aceste practici raspandite, exista si sisteme de fraudare extrem de sofisticate, potrivit garzii financiare.

Institutia a demascat de exemplu antreprenori falsi in Catanzaro (Calabria), care au primit 5 milioane de euro sub forma de ajutoare publice si fonduri europene, pentru un proiect de mediu neconcretizat.

In Sicilia a fost destructurata o retea de 114 pretinsi invalizi, care au primit certificate medicale de la 74 de medici complici.

De la inceputul acestui an, din fraudele identificate, de 2,5 miliarde de euro, au fost recuperate circa 200 de milioane de euro, cu 40% mai mult decat anul trecut, si au fost blocate plati de peste 450 de milioane de euro.