Agentia de Securitate Nationala din SUA (NSA) a recunoscut miercuri ca a incalcat legea supravegherii comunicatiilor electronice intre anii 2008 si 2011 si a interceptat ilegal corespondenta electronica a americanilor, fara ca cei supravegheati sa aiba vreo legatura cu terorismul.

Guvernul a declasificat miercuri mai multe documente, inclusiv o decizie secreta a justitiei, de 85 de pagini datata octombrie 2011, prin care se dispune ca NSA sa inceteze interceptarea mesajelor care trec prin retelele de fibra optica ale americanilor, scrie presa internationala.

NSA ar fi adunat astfel nu mai putin de 56.000 de emailuri ale americanilor, in timp ce legea SUA impune existenta unui mandat individual pentru monitorizarea cetateni americani sau a strainilor aflati pe teritoriul SUA.

Interpcetarea acestor mesaje a fost "rezultatul unei probleme tehnologice... si nu al unui exces de zel din partea NSA", a declarat un responsabil sub acoperirea anonimatului, intr-o conferinta de presa telefonica.

Senatorul republican Bob Corker i-a cerut presedintelui Obama ca directorul NSA, generalul Keith Alexander, sa fie audiat in Senat, in luna septembrie, in legatura cu acest subiect.