Doi olandezi vor aparea luni in fata unui tribunal din Murmansk (nord-vest) pentru a raspunde la acuzatii de propaganda in favoarea homosexualitatii, interzisa printr-o controversata lege adoptata recent in Rusia, scrie AFP.

"Audierile sunt prevazute la orele 14,30 si 16,00", respectiv 10,30 si 12,00 GMT, a precizat tribunalul din districtul Leninski din Murmansk.

Patru cetateni din Olanda, printre care directorul ONG-ului LGBT Groningen, Kris van der Veen, au fost arestati duminica in tabara de vacanta pentru tineri "Fregat", in apropiere de Murmansk, a declarat avocatul lor, Maria Kozlovskaia. Cei patru au fost eliberati cateva ore mai tarziu si convocati luni la tribunal.

Veniti pentru a realiza un film despre drepturile homosexualilor in Rusia, ei au participat la o masa rotunda consacrata drepturilor omului in aceasta tabara, in momentul in care au sosit politistii si oficiali ai serviciului pentru migratie.

Cei patru sunt acuzati de propaganda in favoarea homosexualitatii.

O lege controversata, adoptata in iunie in Rusia, condamna orice "propaganda" homosexuala in fata unui minor cu amenzi grele, un text criticat de militantii pentru drepturile omului.

Pedepsele ajung pana la 100.000 de ruble (circa 2.300 euro) si 15 zile de inchisoare.