Procurorul general al Egiptului a ordonat miercuri arestarea liderului suprem al Fratiei Musulmane, Mohamed Badie, si a altori inalti responsabili ai organizatiei, in cadrul anchetei violentelor in care si-au pierdut viata peste 50 de oameni, luni, au anuntat surse judiciare egiptene, citate de AFP.

Potrivit surselor citate, acestia sunt acuzat de instigare la violenta, in urma ciocnirilor sangeroase care s-au produs in fata unui sediu al Garzii Republicane din Cairo, in timpul unei manifestatii a partizanilor presedintelui demis Mohamed Morsi.

Potrivit unor surse judiciare, 200 de persoane au fost inculpate in cadrul acestei anchete.

Fratia Musulmana, care a facut apel la manifestatii masive dupa acest masacru, a afirmat ca soldatii si politistii au deschis focul fara niciun motiv.

Armata, la randul sau, sustine ca a replicat in urma atacului unor "teroristi inarmati".

Organizatia pentru apararea drepturilor omului Amnesty International afirma insa ca "desi anumiti manifestanti s-ar fi putut dovedi violenti, raspunsul a fost disproportionat si se afla la originea deceselor si a ranitilor din multime".

Pe numele lui Badie mai este emis un mandat de arestare pentru violente precedente.

Morsi, "intr-un loc sigur"

In schimb, Mohamed Morsi, arestat dupa destituire, nu este in prezent anchetat judiciar, a spus un purtator de cuvant al ministerului Afacerilor Externe, Badr Abdelatty. El se afla "intr-un loc sigur, pentru propriul sau bine, unde este tratat cu demnitate", a adaugat purtatorul de cuvant.

In paralel, noul premier, Hazem Beblawi, a inceput consultarile pentru formarea unui guvern de tranzitie, intr-un climat de neincredere cu laicii anti-Morsi si de ostilitate cu partizanii fostului sef de stat.