Inlaturarea de la putere a presedintelui islamist Mohamed Morsi de catre armata egipteana constituie "un esec major pentru democratiei", a declarat joi ministrul german al afacerilor externe, Guido Westerwelle, potrivit AFP.

"Este vorba de un esec major pentru democratie in Egipt", a declarat Westerwelle jurnalistilor, in marja unei vizite in Grecia. "Este urgent ca Egiptul sa revina cat de repede posibil la o ordine constitutionala. Exista un real pericol ca procesul de tranzitie democratica in Egipt sa fie grav alterat", a spus el.

La randul sau, presedintele american Barack Obama a solicitat revenirea rapida la un Guvern civil ales democratic in Egipt, declarandu-se "profund ingrijorat" in fata inlaturarii de la putere a presedintelui Mohamed Morsi si a suspendarii Constitutiei de catre armata.

"Cer acum puterii militare egiptene sa predea intreaga autoritate rapid si in mod responsabil unui Guvern ales democratic, intr-un proces deschis si transparent", a declarat presedintele american intr-un comunicat, dupa o reuniune cu consilierii sai pentru securitate nationala, la Casa Alba.

Ministrul de externe al Turciei a descris drept "inacceptabila" inlaturarea lui Morsi, o "lovitura de stat militara". "Poti fi inlaturat din functie doar prin alegeri, adica, vointa poporului. Este inacceptabil ca un guvern, care a ajuns la putere prin alegeri democratice, sa fie dat jos prin mijloace ilicite si, mai mult, o lovitura de stat militara", a declarat ministrul de externe al Turciei, Ahmet Davutoglu, potrivit Reuters.

Rusia indeamna toate fortele politice din Egipt sa fie "retinute" si sa ramana intr-un cadru "democratic", a declarat joi Ministerul de Externe rus, dupa ce armata egipteana l-a demis pe presedintele Mohamed Morsi, relateaza AFP.

"Noi consideram important ca toate fortele politice din Egipt sa dea dovada de retinere (...) si sa confirme prin fapte dorinta de a solutiona problemele politice si socio-economice intr-un cadru democratic, fara violenta si cu respect fata de toate categoriile si cultele societatii egiptene", a declarat ministrul intr-un comunicat.

Secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, a facut joi un apel la o revenire rapida la un guvern civil, care sa reflecte aspiratiile poporului.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al premierului israelian Benjamin Netanyahu a refuzat sa comenteze pe marginea evenimentelor. Insa nu apropiat al acestuia, coleg de partid al lu Netanyahu, si-a exprimat speranta ca numirea lui Mansour ar reface contactele cu guvernul din Cairo.