Oliver Stone, Emma Thompson, Amber Heard, John Cusack si Danny Glover au semnat o petitie in care i se cere Ecuadorului sa ii acorde azil informaticianului american Edward Snowden, acuzat de spionaj de catre administratia Obama, relateaza lefigaro.fr, citat de Agerpres.

Mereu in lupta cu institutiile americane, regizorul Oliver Stone, celebru pentru angajamentele si inclinatiile sale rebele, l-a sustinut in 2012 si pe Julian Assange. El a salutat atunci decizia Ecuadorului de a acorda protectie diplomatica fondatorului WikiLeaks. Cineastul a fost si unul din admiratorii lui Hugo Chavez, presedintele venezuelean mort in 2013.

Si alte celebritati de la Hollywood ii cer presedintelui ecuadorian, Rafael Correa, sa il primeasca pe Snowden: actrita Amber Heard (noua cucerire a lui Johnny Depp), Shia LaBeouf, Emma Thompson si regizorul Michael Moore (care l-a sustinut si pe Assange). Scriitori si militanti pentru pace, printre care Noam Chomsky si Tom Hayden, figureaza pe lista sustinatorilor lui Snowden, dupa ce i-au sustinut si pe Julian Assange si Bradley Manning, soldatul care a transmis documente militare confidentiale la WikiLeaks.

Actori, regizori si scriitori, toti ar vrea sa aiba dovezi ca dezvaluirile lui Snowden au amenintat securitatea nationala a Statelor Unite. "Sa acuzi pe cineva de spionaj cand evident ca nu a comis un astfel de act este la prima vedere o dovada de persecutie politica", se arata in petitia semnata de 23.000 de persoane pana acum, printre care presedintele Frontului de Stanga din Franta, Jean-Luc Melenchon.

UPDATE: Noua tari au refuzat, pana acum, sa-i acorde azil lui Edward Snowden, informeaza Le Figaro. Fostul consultant al guvernului american a trimis pana acum astfel de solicitari in 21 de tari ale lumii, dar Finlanda, Brazilia, Polonia, India, Spania, Norvegia, Italia, Ecuador si Austria au raspuns deja negativ. O cerere de azil nu poate fi acceptata daca solicitantul nu se afla pe teritoriul unei tari, scrie Le Figaro, citand refuzurile celor noua tari sus-amintite.