Statele Unite le vor furniza aliatilor europeni toate informatiile solicitate de acestia in legatura cu activitatile de spionaj electronic de care este acuzata Agentia Nationala de Securitate a Statelor Unite (NSA), a declarat luni presedintele american Barack Obama, aflat in vizita in Tanzania, transmite AFP.

Washingtonul continua "sa evalueze" continutul articolului publicat de cotidianului britanic The Guardian, in care sunt citate documente transmise de fostul consultant al NSA Edward Snowden, si "va comunica in mod adecvat cu aliatii sai", a declarat Obama de la Dar es Salaam.

"Cand vom avea un raspuns, ne vom asigura ca vor fi transmise toate informatiile solicitate de aliatii nostri" europeni, a dat asigurari lideruld e la Casa Alba.

Uniunea Europeana si mai multe state europene vizate de NSA au somat luni Statele Unite sa dea explicatii in legatura cu acuzatiile de spionaj.

Directia Nationala Nationale de Informatii din SUA, care supravegheaza cele 17 agentiile de informatii din tara - printre care si NSA -, a anuntat intr-un comunicat de presa transmis AFP ca Statele Unite "vor raspunde intr-un mod corespunzator", pe canale diplomatice, Uniunii Europene si statelor membre.

Presedintele american a lasat sa se inteleaga ca si tarile europene se angajeaza in activitati similare de spionaj, precizand ca agentiile de informatii americane isi continua activitatile, precizeaza AFP.

"Este un lucru pe care (SUA si serviciile de informatii) vor continua sa il faca, si anume sa incerce sa inteleaga mai bine lumea si ceea ce se intampla in capitalele lumii", a declarat Obama.

"Ei cauta punctele de vedere din interior, dincolo de ceea ce este disponibil din surse deschise", a adaugat Obama.

"In capitalele europene exista oameni interesati, daca nu de ceea ce mananc la micul dejun, cel putin de care ar fi propunerile mele daca as vorbi cu liderii lor", a afirmat presedintele american.

Cautarea de informatii despre alte tari nu este "neobisnuita" pentru un numar mare de tari, a afirmat luni si secretarul american de stat John Kerry, in plina controversa legata de programul de spionaj al NSA, care ar fi vizat institutii ale Uniunii Europene.