Islamistul Mohamed Morsi se confrunta cu o puternica miscare de contestare politica, dupa un an de la alegerea sa ca presedinte, relateaza AFP, care prezinta date-cheie de la venirea sa la putere, citeaza Mediafax.

- 2012

- 30 iunie: Mohamed Morsi, invingator (51,73%) in alegerile prezidentiale, depune juramantul, urmandu-i in functie lui Hosni Mubarak, indepartat de la putere printr-o revolta, in februarie 2011. Morsi este primul sef de stat egiptean printr-un scrutin liber si totodata primul islamist si primul presedinte civil al tarii.

- 5 august: 16 graniceri egipteni sunt ucisi in apropiere de frontiera cu Israelul de catre un comando, care se infiltreaza pe teritoriul israelian, unde este neutralizat.

- 12 august: Morsi il indeparteaza pe maresalul Hussein Tantawi, ministru al Apararii si sef de stat dupa prabusirea regimului Mubarak, si anuleaza prerogative politice vaste de care beneficiau militarii.

- 22 noiembrie: Presedintele isi plaseaza deciziile, printr-un decret, la adapost de orice atac in justitie. Pe 30 noiembrie, un proiect de Constitutie este adoptat de Comisia Constituanta, boicotata atat de opozitia de stanga si laica, cat si de catre bisericile crestine, care denunta o acaparare a puterii de catre islamisti.

Decizia lui Morsi provoaca saptamani de manifestatii rivale care au degenrat, uneori, in confruntari sangeroase intre sustinatorii si opozantii sai.

- 8 decembrie: Morsi anuleaza decretul prin care si-a acordat puteri sporite, dar mentine un referendum asupra proiectului de Constitutie.

- 15 si 22 decembrie: Constitutia aparata de catre ismaisti, aflati la putere, este aprobata (cu aproape 64%) in urma unui referendum, afectat, potrivit opozitiei, de nereguli.

- 2013

- 24 ianuarie: Incepe un nou val de violente intre manifestanti si politisti, cu o zi inaintea marcarii a doi ani de la revolta care l-a indepartat de la putere pe Mubarak. Aproximativ 60 de persoane sunt ucise in decurs de o saptamana, dintre care peste 40 la Port-Said (nord-est), dupa condamnarea la moarte a 21 de suporteri ai clubului de fotbal local pentru implicare in violente comise dupa un meci impotriva unei echipe din Cairo, soldate cu 74 de morti, in februarie 2012.

- 5 aprilie: Patru copti si un musulman sunt ucisi in confruntari la nord de Cairo. Noi confruntari sangeroase au loc la finalul funeraliilor unor copti, doua zile mai tarziu.

- 19 aprilie: Peste 100 de persoane sunt ranite in confruntari, la Cairo, intre sustinatori si opozanti ai lui Morsi.

- 7 mai: Are loc o remaniere ministeriala.

- 2 iunie: Justitia invalideaza atat Senatul, care detine puterea legislativa in absenta unei Camere inferioare a Parlamentului, cat si Comisia care a redactat Constitutia. Presedintia afirma ca Senatul va continua sa legifereze, in asteptarea unor noi alegeri legislative, si ca Legea fundamentala este de neatins.

- 4 iunie: Un tribunal de la Cairo condamna la pedepse cu inchisoarea 43 de egipteni si straini angajati ai unor ONG-uri, provocand proteste internationale.

- 15 iunie: Morsi anunta ca a intrerupt relatiile cu Siria, devastata de un razboi civil.

- 21 iunie: Zeci de mii de islamisti manifesteaza pentru a-l sustine pe Morsi, inaintea unei mobilizari impotriva acestuia anuntate pentru 30 iunie.

- 23 iunie: Armata este pregatita sa intervina in cazul unor tulburari, anunta Ministerul Apararii.

- 26 iunie: Morsi avertizeaza ca disensiunile ameninta tara cu o "paralizie" si un "haos", indemand la dialog opozitia, care refuza o oferta pe care o catalogheaza ca fiind "exclusiv de fatada".

- 27 iunie: Partidele islamiste indeamna la o manifestatie "pe o perioada nedeterminata".

- 28 iunie: Confruntari in cursul unor manifestatii intre sustinatori si oponenti ai lui Morsi, la care participa zeci de mii de persoane, in intreaga tara.

- 29 iunie: Presedintele american Barack Obama isi exprima "ingrijorarea" si indeamna la un dialog "mai constructiv".

Opt persoane, inclusiv un american, au fost ucise in aceste ultime zile in violente ce au avut loc in tara.

- 30 iunie: O manifestatie uriasa are loc la Cairo, cu scopul de a cere plecarea lui Morsi de la putere. Sustinatorii presedintelui se mobilizeaza, la randul lor, pentru a-l apara.