​Premierul ungar Viktor Orban a decretat stare de urgenta in tara, care a intrat in vigoare la pranz, in urma nivelului ridicat al apelor Dunarii, informeaza agentia de stiri MTI.

Potrivit datelor primite din Austria, sunt asteptate niveluri record pe Dunare incapand de miercuri, a spus Orban in cadrul unei conferinte de presa. Situatia se va inrautati mai ales la sfarsitul saptamanii, a spus el, adaugand insa ca "exista o sansa realista sa putem tine apa in limitele barajelor".

Premierul a precizat ca exista fonduri alocate pentru inundatii si a facut apel la cetateni sa coopereze cu autoritatile si sa participe voluntar in activitatile care se impun pentru prevenirea dezastelor cauzate de inundatii.

Intre timp, orasele din sudul si estul Germaniei sunt in continuare in alerta, raurile continuand sa se umfle.

In Praga, nivelul raului a scazut, iar inundatiile s-au mutat in nord.

In urma inundatiilor puternice si a alunecarilor de teren provocate de ploi diluviene in cateva tari din centrul Europei, 4 persoane si-au pierdut viata, cel putin 8 au fost ranite si sute de oameni au fost evacuati, potrivit informatiilor disponibile luni. Cele mai afectate tari sunt Austria, Germania si Cehia, care au trimis unitati de armata pentru a contribui la operatiuni de salvare, in urma precipitatiilor-record cazute in unele regiuni. Dunarea a iesit din matca in Bavaria, iar zeci de orase au fost plasate sub alerta de inundatii intr-o zona vasta din Europa Centrala, potrivit Mediafax.

Imagini cu inundatiile din Europa Centrala: