Patru cercetatori japonezi au fost expusi radiatiilor in timp ce efectuau un experiment intr-un laborator de fizica nucleara situat la aproximativ 100 de kilometri de Tokyo, a anuntat sambata agentia japoneza pentru energie atomica (JAEA), potrivit AFP.

Accidentul s-a produs vineri intr-un laborator de cercetare din Tokaimura, oras situat la 120 de kilometri nord-est de Tokyo, in cursul unui experiment care urmarea generarea de particule proiectand o raza de protoni asupra aurului, a precizat agentia.

Desi au fost expusi la o scurgere majora de radiatii de 1,6 milisievert, o doza mai mare decat limita de expunere acceptabila pentru om (1 milisievert pe an) stabilita de Comisia internationala de protectie radiologica, cei patru cercetatori nu au avut nevoie de ingrijiri medicale speciale, a adaugat sursa citata.

Comisia internationala estimeaza totusi ca o expunere mai mica de 100 de milisievert pe an nu reprezinta, statistic, o crestere a riscului de aparitie a cancerului.

Un simplu examen radiologic elibereaza circa 10 milisievert, potrivit Institutului national de radiologice din Japonia.

JAEA a anuntat anterior ca 51 de alti cercetatori si angajati care lucrau la acest experiment in laborator ar fi putut fi expusi la radiatiile care s-au raspandit in atmosfera in exteriorul laboratorului, dupa ce angajatii au pus in functiune ventilatoarele pentru a scadea nivelul in laborator.

Nu a fost o scurgere semnificativa in exteriorul laboratorului, dar ar fi trebuit evitata punerea in functiune a ventilatoarelor, au precizat sambata oficiali ai agentiei. Potrivit AFP, agentia a semnalat accidentul autoritatilor vineri seara.

Securitatea nucleara este un subiect deosebit de sensibil in Japonia dupa accidentul de centrala nucleare Fukushima in 2011, in urma unui cutremur urmat de tsunami, cea mai grava catastrofa nucleara din lume de la explozia centralei nucleare de la Cernobil (Ucraina), in urma cu 27 de ani.