Revizuirea ajutoarelor pentru locuinta, plafonarea la 1% pe an a cresterii prestatiilor sociale, inasprirea legislatiei privind alocatiile pentru handicapati: Marea Britanie pune in practica, in plina austeritate, o reforma profunda a statului providential, dar costul este suportat de cele mai vulnerabile persoane, denunta asociatiile si Biserica, citate de AFP.

Este "probabil cea mai importanta reforma" a sistemului de prestatii sociale in tara "de la al Doilea Razboi Mondial", apreciaza Institutul pentru Studii Economice (IFS), centru britanic independent de cercetare.

Obiectivul este economisirea a 21 de miliarde de euro pana in 2015, respectiv "cea mai importanta reducere a cheltuielilor din toata istoria" statului providential in regat, adauga IFS.

Aceasta reconfigurare, inceputa in 2010 dar ale carei cele mai importante masuri au intrat in vigoare din aprilie, se inscrie in cadrul politicii de reducere a deficitului public al guvernului. Ea isi propune sa simplifice un sistem ultra-complicat de circa 50 alocatii sociale.

Ea ar urma sa repuna "dreptatea" in centrul statului-providential, sustine premierul conservator David Cameron, care a denuntat faptul ca a trai din ajutoare de stat a devenit "o alegere a stilului de viata".

"Vrem sa schimbam cultura astfel incat sa fie profitabila pentru oameni gasirea unui loc de munca", a explicat ministrul Muncii, Iain Duncan Smith.

Cu noul sistem, "ajutorul acordat persoanelor care isi gasesc un loc de munca nu va scadea atat de rapid ca in prezent", constata cu satisfactie Tim Nichols, de la organizatia Child Poverty Action Group (CPAG), care critica insa reforma in ansamblul sau.

In cele din urma, noua familii din zece vor pierde bani, spune insa acesta.

"Caminele cele mai sarace vor fi cele mai afectate", avertizeaza organizatia Crisis, care vorbeste despre reforme cu efecte "devastatoare" ce vor avea drept consecinte "mizerie, camere neincalzite, cozi de asteptare la cantinele sociale, familii destramante, chirii neplatite si mai multi oameni fara adapost".

Seful Bisericii Anglicane, Justin Welby, se alatura si el criticilor: "Copiii si familiile vor plati costul puternicei inflatii, mai degraba decat guvernul".

Statul a pus capat sacrosanctei indexari cu inflatia a alocatiilor sociale (2,8% in anul trecut, fata de 3,5% anul precedent), plafonata acum la 1% pe an timp de trei ani. Ca si salariile functionarilor, a subliniat ministrul Finantelor, George Osborne.

Cetatenii care beneficiaza de locuinte sociale isi vor vedea alocatiile reduse daca dispun de un apartament considerat prea mare pentru marimea familiei respective.

Astfel, un parinte divortat nu este autorizat sa dispuna decat de o singura camera daca nu pastreaza in ingrijire un copil. El va pierde astfel circa 60 de euro pe luna daca se considera ca locuinta sa este prea mare.

Suma maxima a alocatiilor primite va fi limitata la 2.500 de euro pe luna de un adult care traieste cu copiii sai, indiferent de numarul de copii. O suma care pare mare dar nu trebuie uitat pretul exorbitant al chiriilor in Londra, noteaza organizatiile.

De altfel, pana in 2018, 500.000 dintre cei 3,2 milioane de beneficiari de ajutoare pentru handicap vor fi neeligibili, potrivit cifrelor oficiale.

Doua treimi dintre britanici sustin aceasta reforma, in ciuda avertismentelor lansate de asociatii, potrivit unui comunicat publica la inceputul lunii aprilie.

O sustinere pe care Tim Nichols o atribuie in special stigmatizarii statului providential in presa, pornind de la cazurile extreme. Ca Mick Philpott, tata a 17 copii, condamnat recent la inchisoare pe viata pentru uciderea a sase dintre copiii sai, intr-un incendiu, o drama exploatata de guvern pentru a-si justifica reformele.