Piratii din Germania raman un partid offline, in ce priveste adoptarea prin vot in Internet, a hotararilor de partid. La sedinta de duminica de la Neumarkt, propunerea infiintarii unei Adunari Permanente a Membrilor in Internet n-a obtinut majoritatea ceruta, de doua treimi din voturi. Dezamagit, Seful fractiunii berlineze a Partidului Piratilor, Christopher Lauer, n-a mai putut decat sa produca un ciripit pe Twitter: „Fara cuvinte!“ In ciuda pretentiilor sale de modernitate si non-conformism, Piratii n-au putut realiza un consens in ce priveste „democratia bazei“, la nivel digital.

Si astfel, principii fundamentale ale politicii Piratilor sunt din nou in plina controversa: votul transparent cu nume reale si clare, contra votului anonim; principiul participarii colective, contra celui prin reprezentare; votul bazei de partid, contra opiniilor individuale ale Piratilor cu functii de varf in partid. Insa daca nici in problema Internet Piratii nu gasesc consens, haosul pare aproape complet. Aproape. Caci platforma lor politica pana la alegerile generale din septembrie are cateva puncte necontroversate, pana acum: venit minim garantat, salariu minim, referendum popular, WLAN liber, neutralitate in retea si legiferarea semnaturii electronice, protectia datelor si secretul corespondentei electronice, scoaterea de sub incidenta legii a unui paragraf referitor la hackeri.

Doar termenul de „democratie lichida“, care este adesea pus in legatura cu Partidul Piratilor nu starneste entuziasm nici printre membrii sai: „Nu-i deloc clar ce se intelege prin Liquid Democracy, asa ca termenul a ramas pe dinafara“, a declarat Andi Popp, care face parte din conducerea partidului. Toata lumea „piratereasca“ vrea sa vorbeasca, sa comenteze si sa ia decizii online, daca se poate anonim. Insa Liquid Feedback-ul nu se stie inca unde, cand, cum si la ce se poate aplica: doar la formarea de opinii politice, sau la votarea unor puncte concrete din programul politic. Exista riscul manipularii, ca si al protectiei datelor personale, argumenteaza opozantii. La sedinta de la Neumarkt, acestia au blocat infiintarea Adunarii Permanente online.

Esecul decizional ii costa pe Pirati, care nu pot puncta cu o noutate, in campania electorala care se deruleaza pana la alegerile generale din septembrie. Partidul e in cadere libera, de la 13%. La 2-3 % se situeaza Piratii, in recentele sondaje de opinie. Un sondaj Emnid de duminica indica un 4%, insa sub pragul intrarii in Parlament. Acest prag de 5% pare a fi greu de atins si de liberali (FDP), care momentan se afla in coalitia de guvernare. Din urma vine cu cateva sute de mii de probabile voturi si momentane 2-3 procente, noul partid euro-critic Alternativa pentru Germania (AfD).

In sprijinul politicii euro-sceptice a AfD au inceput sa apara, de anul trecut, si carti. „Dati-ne D-Mark inapoi” e o carte aparuta anul trecut, la editura Kopp din Rottenburg. Cu subtitlul „Cinci experti raspund la cele mai importante intrebari despre falimentul de stat”, in carte se concretizeaza un curent de opinie care se opune implicarii masive a Bundesbank-ului si Germaniei, in fondurile din ce in ce mai uriase, de salvare a Euro, a bancilor si statelor europene atinse de criza.

„Cel mai tarziu din 2012, majoritatea germanilor vor inapoi D-Mark. Tot mai multi oameni isi dau seama acum de urmarile Euro. In jur de 60%, in orice caz, raspund la sondaje reprezentative, ca nu mai au incredere in Euro”, scrie Dr. Udo Ulfkotte, unul dintre autorii cartii. Iar profesorul Dr. Karl Albrecht Schachschneider isi incepe analiza critica in carte a „planului desfiintarii nationale“, cu cuvintele: „Statul Europa (Statele Unite ale Europei) este, de la inceputul integrarii europene, telul final al acesteia. Pentru a se realiza acest plan, nationalitatea si suveranitatea popoarelor Europei trebuie infrante.“

Intrebati daca, pentru alegerile din toamna, AfD-ul ar putea fi luat in calculul unei coalitii, presedintele Partidului Piratilor, Bernd Schlömer, s-a distantat de acestia: „Percep Alternativa pentru Germania ca mai degraba un partid orientat spre trecut, care doreste pastrarea unor obisnuinte devenite dragi” a spus el postului de radio Deutschlandfunk. In sedinta de partid de la Neumarkt, Piratii au semnat o declaratie comuna referitoare la „incompatibilitatea” cu AfD.