Giulio Andreotti, de sapte ori presedinte al consiliului de ministri al Italiei si figura emblematica a fostei Democratii crestine, a decedat luni la varsta de 94 de ani, relateaza AFP.

Giulio AndreottiFoto: Captura YouTube

Andreotti, unul dintre stalpii politicii italiene dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, s-a nascut in 14 ianuarie 1919 la Roma si a avut in ultima perioada mai multe probleme de sanatate. A murit in jurul orei 10,00 GMT, la domiciliul sau din Roma.

Supranumite, intre altele, "Inoxidabilul", din cauza longevitatii sale politice, Giulio Andreotti era senator pe viata si participa in mod regulat la lucrarile camerei superioare a parlamentului italian.

Absenta sa in ultimele luni, in momente cruciale pentru viata politica italiana, precum alegerea presedintelui republicii sau votul de incredere pentru noul guvern, a fost observata de toti analistii si interpretata drept un semn al degradarii starii sale de sanatate.

"Stiam ca nu ii merge bine in planul sanatatii", a comentat la televiziunea SkyTG24 Paolo Cirino Pomicino, 74 de ani, fost ministru intr-unul dintre guvernele conduse de Giulio Andreotti.

"A fost un elemente important al vietii politice italiene si s-a aflat la originea reconstructiei tarii. A avut un prestigiu international pe care rareori oamenii politici italieni il au", a adaugat Cirino Pomicino.

"Era un om machiavélic care nu a reusit niciodata sa-si atinga obiectivul, acela de a deveni presedintele Republicii", a comentat, intr-o nota mai negativa, Roberto Sommella, de la site-ul de informatii financiare Milano Finanza.

O parere impartasita de ziaristul de la La Stampa Riccardo Barenghi.

"Duce cu el in mormant multe secrete. Giulio Andreotti a fost, atat la bine cat si la rau, dar mai ales la rau, un protagonist al vietii noastre politice", a spus acesta, la SkyTG24.

Opinia publica italiana ii reproseaza in special intransigenta in rapirea sefului crestin-decmoratilor Aldo Moro, in 1978: premier la acea epoca, Andreotti a refuzat orice negociere cu Brigazile Rosii.