Politistii italieni au confiscat bunuri in valoare de 1.3 miliarde de dolari de la un om de afaceri din Sicilia despre care se crede ca actioneaza ca un paravan pentru Cosa Nostra si are legaturi cu Matteo Messina Denaro, "capo di tutti capi" al Mafiei italiene, transmite AFP. Intre bunurile confiscate de la Vito Nicastri (57 de ani) se numara 43 de companii eoliene si de energie solara, 98 de proprietati si 66 de conturi bancare. Valoarea bunurilor confiscate este cea mai mare realizata vreodata conform legilor anti-Mafia.

Vito NicastriFoto: Captura YouTube

Vito Nicastri a investit masiv in energii regenerabile, un sector pe care, sustin autoritatile italiene, grupurile de crima organizata il folosesc tot mai des pentru a spala bani.

"Acesta este un sector in care banii pot fi spalati foarte usor. Faptul ca a actionat intr-o zona gri a economiei l-a ajutat sa-si cladeasca afacerea de-a lungul anilor", a declarat seful Directoratului de Investigatii Anti-Mafia (Dia), Arturo de Felice.

Potrivit informatiilor, sectorul energiei alternative din Italia a fost infiltrat masiv de catre Mafia datorita subventiilor generoase oferite de stat si de Uniunea Europeana, precum si a controalelor permisive, care au facut ca industria eoliana sa creasca cu 20 de procente anual.

In 2010, autoritatile au descoperit ca organizatia Cosa Nostra incerca sa ia milioane de euro de la guvernul

Companiile eoliene, atractive pentru Mafie

Companiile eoliene, atractive pentru Mafie

Foto: Captura YouTube

italian si UE, prin preluarea imprumuturilor oferite in schimbul investirii in parcuri eoliene si alte afaceri ecologice.

Nicastri este acuzat ca, pentru a nu plati toate taxele catre stat, si-a declarat doar o mica parte din valoarea averii sale.

Printre bunurile confiscate se numara cladiri, terenuri, sapte masini sport si iachturi de lux, 66 de depozite bancare, fonduri de investitii, precum si 43 de companii de energie eoliana si solara inregistrate in Sicilia, unde actioneaza Cosa Nostra, precum si in Calabria, regiunea de sud a Italiei unde se afla fieful organizatiei criminale 'Ndragheta. Alte bunuri au fost confiscate in regiunea nordica Lombardia si la Roma.

Bunurile confiscate miercuri fusesera blocate inca din 2010, iar un tribunal din Sicilia a decis miercuri confiscarea definitiva a proprietatilor. AP precizeaza ca decizia magistratilor a fost considerata "fara precedent" de catre seful agentiei anti-mafia.

Timp de trei ani, Nicastri nu are voie sa paraseasca Alcamo, orasul din vestul Siciliei unde locuieste.

Imperiul unui "Lord al vantului"

Originar din Alcamo, in apropiere de Trapani, Nicastri a fost initial electrician, dupa care a devenit om de afaceri. El si-a cladit imperiul investind in ferme eoliene si companii producatoare de panouri solare fotovoltaice. Autoritatile italiene sustin ca banii provin din santaj, trafic de droguri si alte activitati criminale ale Mafiei.

Oficialii afirma ca Nicastri, cunoscut sub numele de "Lordul vantului" sau "Regele energiei alternative", este un colaborator apropiat al lui Matteo Messina Denaro, considerat la ora actuala seful Cosa Nostra si "capo di tutti capi" al Mafiei italiene. Denaro se sustrage autoritatilor italiene inca de la inceputul anilor '90.

Denaro, cunoscut sub porecla de "Diabolik", si-a castigat reputatia de asasin brutal dupa ce l-a ucis pe un sef mafiot rival din Trapani si si-a strangulat prietena, care era insarcinata in trei luni.

El a devenit seful Cosa Nostra dupa capturarea lui Salvatore Lo Piccolo, in noiembrie 2007.

"Matteo Messina Denaro se afla in spatele multor oameni de afaceri aflati in afara oricaror suspiciuni si care manageriaza si au grija de bunurile adevaratului sef al Cosa Nostra", a afirmat Ivan Lo Bello, vicepresedintele grupului de lobby de afaceri Confindustria. "Lupta impotriva spalarii de bani este fundamentala in zdrobirea Mafiei", a adaugat el.

Arturo de Felice a afirmat ca Nicastri a avut "numeroase contacte la nivel inalt cu figuri din Mafia", precizand ca acest lucru a fost confirmat de mesajele descoperite in timpul arestarii a doi sefi locali din organizatia mafiota.

Nicastri a fost arestat in 2009, impreuna cu alte trei persoane.

Potrivit politiei italiene, confiscarea bunurilor va afecta "intr-un mod semnificativ" puterea economica a lui Messina Denaro. "Vorbim despre afaceri productive, care acum vor ajunge la stat; in actualul context economic in care ne aflam, nu este un lucru de care sa ne plangem. Este o suma fara precedent si suntem in mod justificat mandri de acest lucru", a afirmat De Felice.

Incepand din 2008, autoritatile italiene au confiscat bunuri ale Mafiei in valoare de 16 miliade de euro. Zeci de lideri ai organizatiei criminale au fost arestati in ultimul deceniu.

Surse: AFP, AP, The Independent, The Telegraph, The Guardian