Ministerul Apararii din Coreea de Sud a anuntat luni incheierea unui nou pact militar intre Seul si aliatul sau, Statele Unite ale Americii, care prevede un raspuns comun in cazul unei provocari, chiar si minore, din partea Coreei de Nord, cum ar fi incursiuni "limitate" ale trupelor nord-coreene spre sud, potrivit AFP.

Acordurile anterioare prevedeau o interventie a SUA in caz de conflict. Noul pact, semnat vineri, garanteaza sprijinul Statelor Unite in toate actiunile de raspuns luate de Seul si autorizeaza Coreea de Sud sa solicite forte americane suplimentare in caz de necesitate.

"Acest lucru permite celor doua tari sa raspunda impreuna provocarilor locale din Nord, Sudul efectuand (operatiunile - n.red.), iar Statele Unite sprijinind", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Kim Min-Seok.

"Acest lucru va avea drept consecinta sa impiedice Nordul sa indrazneasca sa ne provoace", a declarat reprezentantul ministerului sud-coreeean pentru presa.

Acest nou acord intervine pe fondul tensiunilor care au inceput sa se acumuleze din 2010 incoace. Bombardarea unei insule sud-coreene de catre Phenian, in noiembrie 2010, soldata cu patru morti, a marcat punctul culminant si a provocat o criza internationala.

Statele Unite au aproximativ 30.000 de soldati stationati in partea de sud a peninsulei. SUA dispune si de baze militare in Japonia, de unde pot fi aduse trupe suplimentare.

Printre "provocarile" mentionate in noul pact figureaza incursiuni ale unor nave nord-coreene de cealalta parte a frontierei maritime, bombardarea de insule sud-coreene apropiate de frontiera sau incursiuni aeriene cu avioane de lupta sau unitati speciale.

Seful Statului Major interarme sud-coreean, generalul Jung Seung-jo, a avertizat ca acordul autorizeaza "represalii puternice" ce vor face Coreea de Nord sa "regrete amarnic" orice actiune provocatoare.

De la inceputul lunii decembrie, cand a avut loc lansarea cu succes a unei rachete nord-coreene cu raza lunga de actiune, actiune considerata de Seul si Washington test al unei rachete balistice, Peninsula Coreeana este, din nou, teatrul unor tensiuni puternice.

Un test nuclear, la 12 februarie, al treilea efectuat de Coreea de Nord, a antrenat noi sanctiuni ONU si amenintari cu represalii din partea Phenianului.