Numarul de cadavre de porci pescuit din fluviul Huangpu in zona Shanghai s-a dublat in doua zile, atingand acum aproape 6.000 de animale, intr-un context de polemica legata de originea lor, scrie AFP.

In total, 5.916 de purcelusi si porci adulti, unii cantarind doar cateva sute de grame, au fost scosi din fluviu, a anuntat marti seara guvernul din Shanghai, intr-un comunicat. De joi pana duminica seara, fusesera pescuite din fluviu 2.813 cadavre de porci.

Huangpu, fluviul emblematic Shanghaiului, asigura 22% din consumul de apa al celor 23 de milioane de locuitori. Dupa ce au analizat esantioane, guvernul din Shanghai a afirmat ca rezultatele obtinute sunt "normale".

Municipalitatea din Shanghai crede, potrivit presei locale, ca porcii au fost aruncati in rau de crescatori din prefectura Jiaxing (provincia Zhejiang), vecina cu Shanghai, dupa ce au decedat din cauza unei boli necunoscute.

Dar oficiali din Jiaxing nu au confirmat ipoteza.

"Nu excludem eventualitatea ca porcii morti sa provina din Jiaxing. Dar nu suntem siguri", a declarat Wang Dengfeng, purtator de cuvant al prefecturii.

Huangpu este cunoscut in toata lumea. El curge de-a lungul Bund, bulevardul din Shanghai inconjurat de frumoase edificii coloniale in stil european din anii 1930. Pe malul sau se afla districtul Pudong, celebru pentru zgarie-norii care au devenit un simbol al avantului economiei chineze.

Poluarea cursurilor de ape, uneori cu grave consecinte pentru sanatate, este un flagel in China, unde respectul pentru mediu este adeseori sacrificat pe altarul cresterii economice.