"Ce este aceasta durere?" Aceasta intrebare l-a preocupat pe liderul cubanez Fidel Castro, care l-a insotit pe Hugo Chavez la examenele medicale din iunie 2011, ce au descoperit cancerul in urma caruia a murit fostul presedinte al Venezuelei, scrie AFP.

"Nu am stiut cum sa scap de privirea de vultur a lui Fidel. A inceput sa-mi puna intrebari ca un tata fiului sau, a inceput sa vorbeasca cu medicii si sa astepte sfaturile lor", a declarat Chavez la 1 iulie 2011, la o zi dupa ce starea sa de sanatate a fost facuta publica.

La finalul unui turneu in Brazilia si Ecuador, Chavez a sosit la Havana acuzand dureri. Dupa investigatii medicale, a suferit doua operatii de urgenta, una pentru un abces in zona pelviana si alta pentru eliminarea unei tumori canceroase de marimea unei mingi de baseball.

Fidel Castro, pe care Chavez l-a considerat mentorul sau politic, a devenit "medicul sau sef", insotindu-l la sedintele de chimioterapie care au urmat, la Havana.

Fostul presedinte brazilian Luiz Inacio da Silva si presedintele Dilma Rousseff au sugerat ca Hugo Chavez trebuie sa continue tratamentul in renumitul spital siro-libanez din Sao Paulo, dar acesta a preferat Cuba.

"In Cuba au fost garantate doua lucruri esentiale pentru guvernul venezuelean: securitatea si gestionarea politicii de informare", crede sociologul Ignacio Avalos.

Dupa mai mult de doua luni de spitalizare in Cuba, Chavez s-a intors pe neasteptate la Caracas pe 18 februarie, fara sa mai apara in public, guvernul anuntand moartea sa, punand capat zvonurilor si negarilor.