Sanctiunile aplicate Iranului din cauza programului sau de imbogatire a uraniului au paralizat economia tarii, care a inregistrat anul trecut o scadere de 1,4 la suta, din cauza unei prabusiri a exporturilor de petrol, conform unui raport al guvernului american publicat marti si citat de Mediafax.

"Combinatia de sanctiuni americane si internationale in domeniile comercial si financiar a avut un efect negativ asupra economiei iraniene si a perspectivelor sale viitoare", conchide raportul elaborat de catre un organism de audit al Congresului american insarcinat cu controlul asupra conturilor publice (GAO).

Acest studiu apare in in contextul in care marile puteri din cadrul grupului 5+1 (cei cinci membri ai Consiliului de Securitate al ONU - Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si China - plus Germania) si Iranul a purtat marti, in Kazakhstan, prima zi de negocieri cu privire la programul nuclear iranian. Discutiile continua miercuri.

Iranul se afla sub incidenta unor sanctiuni care vizeaza sa determine regimul lui Mahmud Ahmadinejad sa renunte la programul sau nuclear. Teheranul refuza sa intrerupa activitatile de imbogatire a uraniului, dand asigurari ca este vorba despre un program nuclear civil.

In fata pagubelor cauzate, Iranul a implementat sisteme de schimb nonfinanciare, ca de exemplu trocul petrol in schimbul alimentelor, medicamentelor, etc, mai ales cu India, arata raportul. Insa aceasta "nu a compensat complet exporturile reduse" catre Europa si alte state.