Barack Obama a depus luni juramantul pentru un al doilea mandat de patru ani in fruntea Statelor Unite ale Americii, in fata unei multimi de sute de mii de oameni adunati in centrului Washingtonului, scrie AFP.

"Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn sa indeplinesc cu credinta functiile de presedinte al Statelor Unite, si, in deplinatatea capacitatilor mele, sa salvgardez, protejez si sa apar Constitutia Statelor Unite", a repetat Obama in fata presedintelui Curtii Supreme.

"Calatoria noastra nu va fi terminata" atat timp cat aceste probleme nu vor fi rezolvate, a spus Obama, enumerand reformele pe care intentioneaza sa le promoveze.

"Acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa facem toate acestea impreuna, ca o singura tara si un singur popor", a adaugat el, in aclamatiile multimii.

"Vom reactiona la amenintarea schimbarii climatice, pastrand in minte ca a nu face acest lucru este o tradare pentru copiii nostri si pentru generatiile viitoare", a continuat presedintele american.

Limuzina blindata a celui de-al 44-lea lider american a ajuns la Capitoliu, impozantul edificiu care adaposteste cele doua camere ale Congresului, la ora locala 10,54 (15,54 GMT), cu o ora inainte de depunerea juramantului.

O prima ceremonie, intima si expeditiva, de cateva zeci de secunde, a avut loc duminica la Casa Alba, in conditiile in care ziua de 20 ianuarie era data limita dispusa de constitutie pentru inceperea mandatelor prezidentiale. Traditia spune insa ca, daca data de 20 cade intr-o duminica, ceremonia publica sa fie amanata pentru a doua zi.

Barack Obama a depus juramantul in fata presedintelui Curtii Supreme, John Roberts, M. Obama, cu mana stanga pe doua Biblii, tinute de sotia sa, Michelle: cea a lui Abraham Lincoln, salvatorul Uniunii, si cea a lui Martin Luther King, a carui memorie este onorata tot luni in Statele Unite.

In cel de-al doilea mandat, prioritatile lui Obama vor fi rezolvarea impasului bugetar, adoptarea restrictiilor asupra vanzarii de arme de foc si reformarea legilor imigratiei, a precizat duminica consilierul sau David Plouffe.

Aproape doua milioane de persoane au asistat la prima depunere de juramant, in urma cu patru ani. In acest an, organizatorii mizeaza pe maxim 800.000 de oameni.

Aproximativ 30.000 de membri ai fortelor de ordine au fost mobilizati pentru acest eveniment.