Barack Obama a depus, duminica, juramantul pentru cel de al doilea mandat de presedinte al Statelor Unite in cadrul unei ceremonii restranse, private, la Casa Alba. O a doua ceremonie de depunere a juramantului, la care se asteapta sa participe cateva sute de mii de americani, va incepe luni, la ora locala 11:00 (18:00 - ora Romaniei), in fata Capitoliului din Washington - sediul Congresului SUA, potrivit site-ului Casei Albe.

Barack Obama a depus juramantulFoto: Captura YouTube

"Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn sa-mi indeplinesc cu fidelitate functiile de presedinte al SUA, si, cu toata masura mijloacelor de care dispun, sa pastrez, sa protejez si sa apar Constitutia SUA", a spus Obama, al 44-lea presedinte al Statelor Unite ale Americii, avand mana dreapta ridicata pentru juramantul ce a fost depus in fata presedintelui Curtii Supreme John Roberts.

Si vicepresedintele american Joe Biden a depus duminica juramantul pentru al doilea mandat, la Washington, cu cateva ore mai devreme decat presedintele Barack Obama. In fata judecatoarei de la Curtea Suprema Sonia Sotomayor, Joe Biden, in varsta de 70 de ani, a jurat sa apere Constitutia, in cadrul unei ceremonii private, la resedinta vicepresedintelui, Observatorul Naval, potrivit Mediafax.

Potrivit traditiei, avand in vedere ca data 20 ianuarie cade duminica, festivitatile publice au fost programate pentru luni, cand cateva sute de mii de persoane sunt asteptate sa participe la ceremonia de la "Mall", o esplanada imensa, la Capitoliu.

Un Comitet insarcinat cu organizarea ceremoniei de depunere a juramantului de catre presedintele SUA anuntase, inca din luna decembrie, ca va fi vorba despre doua ceremonii: una privata, urmata de una in care va depune juramantul in fata a milioane de americani. Cele doua ceremonii sunt necesare deoarece, potrivit Constitutiei Statelor Unite, primul mandat al lui Obama se incheia duminica, 20 ianuarie. Marea ceremonie inaugurala nu poate fi insa organizata duminica, ea urmand sa aiba loc luni, pe 21 ianuarie, in fata Capitoliului.

Barack Obama a fost nevoit sa depuna juramantul in doua randuri si in 2009, cand John Roberts, primul judecator al Curtii Supreme insarcinat cu investirea noului presedinte, a pronuntat eronat cuvintele juramantului, pe care Obama le-a repetat in fata Capitolului. Roberts a fost nevoit sa mearga imediat dupa aceea la Casa Alba, pentru ca Obama sa spuna juramantul fara eroare.

Ceremonia de pe data de 21 ianuarie 2013 va fi insa mai putin memorabila decat cea din 2009, cand peste doua milioane de persoane au venit sa asiste pe peluzele Mallului de la Washington la investirea primului presedinte de culoare din istoria Statelor Unite.

Cei patru presedinti in viata, George W. Bush, Bill Clinton, George Bush si Jimmy Carter vor participa la ceremonie.