Tarile din Africa de Vest cer sprijinul financiar si logistic al ONU pentru o misiune regionala in Mali. Franta le indeamna sa trimita cat mai curand o forta militara
In acelasi timp, Londra si Washington au anuntat ca sunt hotarate sa lupte impotriva activitatilor OQIM (al-Qaida in Maghrebul Islamic) insa nu s-au angajat sa trimita trupe in regiune.
Franta a trimis deja 2.000 de soldati in Mali, numar care va creste rapid si care poate depasi 2500, iar liderul de la Paris, Francois Hollande, a declarat ca Franta va ramane in Mali atat timp cat este necesar pentru a eradica terorismul din aceasta parte a Africii.
Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), reunita la Abidjan, a cerut ONU, la finalul summitul dedicat situatiei din Mali, "sa ofere imediat sprijinul logistic si financiar imediat pentru dizlocarea Misiunii Internationale de Sprijin pentru Mali".
Statele membre ale ECOWAS au fost rugati sa trimita "fara intarziere" trupele promis pentru misiunea de interventie.
In deschiderea summitului, presedintele Coastei de Fildes, Alassane Ouattara, a pledat pentru "un angajament mai larg [...] in jurul Frantei si al Africii in razboiul total si multifatetat impotriva terorismului in Mali."
Forta regional, numita Misiunea Internationale de Sprijin pentru Mali (MISMA) a fost mandatata de ONU pentru a asista Mali in recastigarea controlului asupra zonei de nord a tarii, ocupata de peste noua luni, de grupuri armate islamiste.
Operatiune franceza in Mali "nu este destinata sa se substituie actiunii MISMA" care trebuie dizlocata "cat mai curand posibil", a declarat seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, prezent la summit.
Minsitrul francez a insistat asupra importantei conferintei finantatorilor, programata pentru data de 29 ianuarie in capitala Etiopiei, Addis Abeba , in conditiile in care se mentin incertitudinile cu privire la capacitatea tarilor africane pentru a finanta o misiune militara. "Este esential ca un numar cat mai mare de tari din lume sa contribuie" pentru finantarea MISMA si a armatei din Mali, a declarat Laurent Fabius.
Aproximativ 2.000 de militari, parte a MISMA, ar urma sa fie trimisi in Mali pana pe 26 ianuarie. O suta de soldati din Togo si Nigeria au ajuns deja in Bamako, si treizeci de militari din Benin sunt in drum spre Mali.
Opt tari din Africa de Vest - Nigeria, Togo, Benin, Senegal, Niger, Guineea, Ghana si Burkina Faso - si Ciad au anuntat ca vor contribui la MISMA, care va avea, per total, in jur de 5800 de soldati care vor prelua misiunea de interventie a Frantei in Mali.
Parisul isi continua deocamdata misiunea alaturi de o armata Mali sub echipata. Autoritatile din Mali au anuntat joi ca au preluat Konna (din zona centrala), care cazuse in mainile islamistilor pe 10 ianuarie.
Caderea localitatii Konna in timpul ofensive surpriza a islamistilor, a provocat interventia Frantei, inceputa pe 11 ianuarie, autoritatile de la Paris temandu-se de posibilitatea ca islamistii sa ajunga in sud si in capitala Bamako.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
adica dupa mintea ta luminata totul se reduce la capitalisti vs islamisti.
Eu nu zic ca francezii nu au si interse economice in zona dar vreau sa-ti aduc aminte ca de cand europenii au parasit Africa(si deci vechiul colonialism a luat sfarsit) Africa a devenit o mare harababura si un teren prielnic pt islam.
daca tu pui semnul egal intre raul reprezentat de extremistii islamici si Franta ma mir ca nu propui re-privatizarea Dacia cu Iran Khodra de exemplu!
Chestia asta a dus la formarea unor generatii de oameni cam la fel de educati si care gandesc la fel de mult ca cei care-au votat la noi USL, doar ca, spre deosebire de sustinatorii USL de la noi, respectivii dobitoci din Africa au mai fost si instruiti (cand de rusi, cand de americani) sa foloseasca arme, si au fost si aprovizionati cu cantitati enorme de arme de infanterie mai ales de catre rusi.
Europa n-are forta militara de a face pe jandarmul in Africa. Aia nu inseamna musai ca nu trebuie sa se implice, dar exista un risc ca evolutia implicarii sa fie asemanatoare cu ce se intampla in Irak pe relatia cu SUA, unde firme private de mercenari incaseaza bani grei ca practic sa faca toate chestiile pe care armata regulata nu are voie/ nu vrea sa le faca.
Nu ma astept ca europenii sa angajeze mercenari, dar daca interventia se prelungeste, foarte probabil interesele economice o sa inceapa sa-si bage din nou coada. Si-atunci e posibil sa vedem o noua infruntare - nu intre URSS si SUA, ci intre diverse multinationale active in domeniul exploatarii resurselor naturale. Nu zic ca e sigur, doar posibil, si ca trebuie avut grija cum va evolua situatia.
Numai ca acum nu e vorba de a interveni impotriva unei "miscari de eliberare populara" ci vorbim de incercarea islamistilor de a pune mana pe un stat. Exemplul Somaliei cred ca ar trebui sa ne puna pe toti pe ganduri.