Liderii tarilor din Africa de Vest, reuniti sambata la Abidjan (Coasta de Fildes), au cerut Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) sa acorde "imediat" sprijinul logistic si financiar necesar pentru a trimite "fara intarziere" o forta militara regionala in Mali. Totodata, Franta face apel la statele africane din zona sa trimita "cat mai curand posibil" o forta militara in Mali, relateaza AFP.

In acelasi timp, Londra si Washington au anuntat ca sunt hotarate sa lupte impotriva activitatilor OQIM (al-Qaida in Maghrebul Islamic) insa nu s-au angajat sa trimita trupe in regiune.

Franta a trimis deja 2.000 de soldati in Mali, numar care va creste rapid si care poate depasi 2500, iar liderul de la Paris, Francois Hollande, a declarat ca Franta va ramane in Mali atat timp cat este necesar pentru a eradica terorismul din aceasta parte a Africii.

Comunitatea Economica a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), reunita la Abidjan, a cerut ONU, la finalul summitul dedicat situatiei din Mali, "sa ofere imediat sprijinul logistic si financiar imediat pentru dizlocarea Misiunii Internationale de Sprijin pentru Mali".

Statele membre ale ECOWAS au fost rugati sa trimita "fara intarziere" trupele promis pentru misiunea de interventie.

In deschiderea summitului, presedintele Coastei de Fildes, Alassane Ouattara, a pledat pentru "un angajament mai larg [...] in jurul Frantei si al Africii in razboiul total si multifatetat impotriva terorismului in Mali."

Forta regional, numita Misiunea Internationale de Sprijin pentru Mali (MISMA) a fost mandatata de ONU pentru a asista Mali in recastigarea controlului asupra zonei de nord a tarii, ocupata de peste noua luni, de grupuri armate islamiste.

Operatiune franceza in Mali "nu este destinata sa se substituie actiunii MISMA" care trebuie dizlocata "cat mai curand posibil", a declarat seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, prezent la summit.

Minsitrul francez a insistat asupra importantei conferintei finantatorilor, programata pentru data de 29 ianuarie in capitala Etiopiei, Addis Abeba , in conditiile in care se mentin incertitudinile cu privire la capacitatea tarilor africane pentru a finanta o misiune militara. "Este esential ca un numar cat mai mare de tari din lume sa contribuie" pentru finantarea MISMA si a armatei din Mali, a declarat Laurent Fabius.

Aproximativ 2.000 de militari, parte a MISMA, ar urma sa fie trimisi in Mali pana pe 26 ianuarie. O suta de soldati din Togo si Nigeria au ajuns deja in Bamako, si treizeci de militari din Benin sunt in drum spre Mali.

Opt tari din Africa de Vest - Nigeria, Togo, Benin, Senegal, Niger, Guineea, Ghana si Burkina Faso - si Ciad au anuntat ca vor contribui la MISMA, care va avea, per total, in jur de 5800 de soldati care vor prelua misiunea de interventie a Frantei in Mali.

Parisul isi continua deocamdata misiunea alaturi de o armata Mali sub echipata. Autoritatile din Mali au anuntat joi ca au preluat Konna (din zona centrala), care cazuse in mainile islamistilor pe 10 ianuarie.

Caderea localitatii Konna in timpul ofensive surpriza a islamistilor, a provocat interventia Frantei, inceputa pe 11 ianuarie, autoritatile de la Paris temandu-se de posibilitatea ca islamistii sa ajunga in sud si in capitala Bamako.