Clipul zilei: VIDEO Lipsiti de munitie, armament si cel mai adesea cu o singura masa pe zi, soldatii din Mali se antreneaza imitand zgomotul gloantelor
Din martie, de cand islamistii fundamentalisti au ocupat nordul tarii, 430.000 de oameni si-au parasit casele fugind din fata violentelor, aproape jumatate dintre ei refugiindu-se in Burkina Faso, Mauritania sau Niger.
In fata conflictului care devenea tot mai sangeros si in urma solicitarii autoritatilor din aceasta tara, Franta a lansat saptamana trecut lovituri aeriene impotriva bazelor islamiste din Mali, fosta sa colonie, pentru a "stopa ofensiva rebelilor si pentru a salvgarda existenta" acestui stat, dupa cum scrie The Guardian, care publica un excelent ghid al conflictului din Mali.
Mali este una dintre cele mai sarace tari ale Africii, un vast spatiu, in cea mai mare parte desertic, cu populatia dispersata.
"In Mali, ca in numeroase tari din Africa de Vest, lipsa autoritatii statului este o adevarata nirvana pentru gruparile extremiste si criminale", observa CNN. In plus, caderea lui Gaddafi a deschis o vasta piata neagra a armelor in nordul Africii: serviciile occidentale cred ca gruparile islamiste ar fi putut achizitiona rachete antiaeriene si alt armament greu, dar si numeroase vehicule care se dovedesc esentiale intr-o regiune in care drumurile sunt rare si intr-o stare proasta.
In plus, spune The Guardian, occidentalii si vecinii acestei tari se tem ca islamistii care au preluat controlul asupra nordului vor folosi acest teritoriu pentru a destabiliza restului Africii de Vest, inclusiv Nigerul, principala resursa de uraniu pentru industria nucleara franceza.
Contactat de Julie Ducamp pe blogul sau gazduit de Le Monde, un francez in varsta de 25 de ani care traieste la Ségou, la 230 km nord-est de Bamako, explica de ce a trebuit sa fuga in capitala alaturi de sotia sa, nascuta in Mali. Cei doi cresteau ... porci. Ar putea parea surprinzator intr-o tara musulmana, dar nu este. "Islamul care se practica in Mali este un islam de credinta, care nu cunoaste o buna parte a interdictiilor practicate in monarhiile din Golf, spre exemplu, dupa cum scrie Le Monde, citat de Slate.fr.
Danielle Jonckers, cercetatoare la CNRS, "vorbeste astfel despre un islam stravechi, impletit cu practicile terapeutice ala maraboutilor, divinizarea sau cultul sfintilor".
Potrivit lui Julie Ducamp, "enormul decalaj dintre viziunea rebelilor islamisti si religia, asa cum este ea practicata in Mali, explica de ce interventia franceza din Mali se bucura de atata sprijin din partea populatiei locale, care nu apreciaza deloc invazia rebelilor".
- -1 (3 voturi)warlike (Vineri, 18 ianuarie 2013, 19:48) aresul [utilizator]Acelasi lucru il fac si politicienii. Mult mai intens, inainte de alegeri.raspunde trimite
- +1 (7 voturi)armata la romani (Vineri, 18 ianuarie 2013, 19:53) sailor [utilizator]la fel ca in armata romana dinainte de 1989. Cei care au facut atunci armata stiu cum se facea pregatirea, fara gloante , se faceau trageri simulate cam la fel ca baietii astia din Mali. Urmarea s-a vazut in dec. 89, cand s-au vazut racanii la gloante adevarate , au tras ca la nunta , fara numar....din pacte peste o mie din ele au curmat vieti.raspunde trimite
- +3 (3 voturi)tragerile erau reale (Vineri, 18 ianuarie 2013, 21:28) jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui sailortragerile la tinta erau reale, cu munitie. se faceau trageri cu munitie si la clasele preuniversitare. erau simulate desfasurarile in teritoriu. asemenea simulari am facut in armata dupa '89. nu se dadea munitie atunci cand faceai antrenament de infanterie in grup de teama unor accidente, pentru ca eram militari in termen, nu profesionisti. insa, tragerile la tinta e faceau cu munitie reala (de zi si de noapte). ce fac baietii aia acolo este perfect normal pentru incepatori sau antrenamente de rutina. realitatea este ca nu s-a reusit filmarea unor antrenamente de profesionisti, pentru ca alea sunt bine dosite, dar exista cu siguranta. daca erau aia asa de slab inarmati, erau de mult timp pusi cu botul pe labe.raspunde trimite
- -1 (1 vot)Omule nu stii ce vorbesti (Sâmbătă, 19 ianuarie 2013, 0:38) dami365 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonseTi-o spune unul care a fost in armata multi ani,nu ca militar in termen.Inainte de '89 cam asa faceam si noi.Sailor are dreptate.Eu am fost infanterist ,dar fostii mei colegi tanchisti isi aduc aminte cum mergeau la aplicatie pe los,echipajul tancului incolonat in urma comandantului de tanc care purta un romb negru de placaj(era simbolul tancului) batut in cuie pe un bat.Mai sunt multe altele dar nu e locul.raspunde trimite
-
-

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”