Gunther Krichbaum, unul dintre aliatii apropiati ai cancelarului german Angela Merkel, l-a avertizat pe premierul britanic sa nu incerce sa santajeze Uniunea Europeana, relateaza The Guardian. Krichbaum a precizat ca un referendum pe tema apartenentei la Uniune poate reprezenta un dezastru economic pentru Marea Britanie si risca sa paralizeze Europa.

Gunther Krichbaum, sef al Comitetului german pentru Afaceri Europene, conduce o delegatie a Bundestag-ului intr-o vizita de doua zile in Marea Britanie.

"Exista, cu siguranta, riscul ca un referendum sa paralizeze eforturile pentru o Europa mai buna si pentru o integrare. Marea Britanie ar risca sa fie izolata. Acest lucru nu poate fi in interesul Marii Britanii", a declarat Krichbaum,

Intrebat cum ar raspunde Germania la amenintarea administratiei londoneze de a bloca schimbarea tratatelor in cazul in care Marea Britanie modificarile nu vor cuprinde reformele pe care le doreste, Krichbaum a declarat: "Nu poti crea un viitor politic daca santajezi alte state. Acest lucru nu va ajuta Marea Britanie. Are nevoie de o Europa care este stabila. Are nevoie de piete functionale."

Marea Britanie a primit miercuri si un avertisment din partea administratiei americane. Asistentul-Secretar de Stat american pentru Afaceri Europene, Phillip Gordon, si-a manifestat ingrijorarea fata de actiunile Marii Britanii precizand ca se teme ca o iesire a britanicilor ar fi impotriva intereselor americane.