Turcia a decis sa retraga din statisticile sale orice informatie legata de originea importurilor de petrol, in conditiile in care Statele Unite incearca sa o convinga sa-si reduca achizitiile din Iran, in cadrul sanctiunilor internationale fata de controversatul program nuclear al Teheranului, scrie AFP.

Aceasta decizie a fost luata la cererea celei mai mari companii petroliere a Turciei, Tupras, care interzisese deja Institutului turc de statistica (TUIK) sa publica valoarea importurilor sale de hidrocarburi.

"Tupras ne-a cerut luna trecuta sa dezvaluim originea importurilor de petrol si sa oferim in schimb o cifra generala", a declarat un oficial din TUIK, sub acoperirea anonimatului.

Aceasta decizie intervine in contextul in care tarile occidentale au impus la inceputul lui 2012 un embargou petrolier impotriva Iranului, pe care il suspecteaza ca vrea sa obtina arma atomica, sub acoperirea unui program nuclear civil.

In 30 noiembrie, Senatul american a aprobat noi sanctiuni economice pentru a paraliza si mai mult sectoarele energie si transport maritim ale Iranului.

Sub presiunea americanilor, Tupras isi redusese la finele lui mai cu 20% achizitiile de petrol din Iran, care reprezinta o treime din totalul importurilor sale.

Luna trecuta, ministrul turc al Energiei Taner Yildiz a precizat insa ca tara sa va continua sa importe gaz iranian.

Iranul este al doilea furnizor de gaze naturale al Turciei, dupa Rusia. Republica islamica furnizeaza intre 18 si 20% din cazul consumat de Turcia.