Mollahul Nazir, un influent lider de razboi pakistanez ai carui oameni lupta impotriva NATO in Afghanistan, a fost ucis in urma unei serii de tiruri de drone americane soldate cu aproximativ zece morti in zonele tribale din Pakistan, au anuntat joi surse din serviciile de securitate, citate de AFP.

Este vorba despre despre unul dintre cei importanti lideri ucisi in cursul ultimilor ani de tiruri de drone in nord-vestul Pakistanului, regiune care serveste drept baza pentru talibani, afghani, pakistanezi si grupari aliate cu al-Qaeda.

Rachetele au lovit vehicule ale ale insurgentilor in satul Sar Kanda, situat in Waziristanul du Sud, district tribal considerat unul dintre centrele miscarii jihadiste din nordul Pakistan.

"Mollahul Nazir si cinci dintre combatantii sai au fost ucisi. Doi comandanti locali", Atta Ullah si Rafey Khan, se numara printre victime, a decclarat, pentru AFP un inalt responsabil din fortele de securitate.

Potrivit unui alt oficial, aceste tiruri au avut loc miercuri seara, tarziu, dar informatia nu a putut fi confirmata decat joi dimineata, in conditiile in care atacul s-a produs intr-o regiune izolata de la granita afghana.

O alta drona americana a ucis joi dimineata cel putin patru insurgenti in districtul tribal vecin Waziristanul de Nord, ceea ce duce la cel putin zece bilantul victimelor in ultimele 24 de ore.

Mollahul Nazir, considerat cel mai important lider de razboi din Waziristanul de Sud, a fost tinta a numeroase tiruri ale dronelor americane, care au ucis mai multi membri ai anturajului sau. El fusese de asemenea tinta unui atentat sinucigas, la finele lui noiembrie, intr-o piata din Wana.

In varsta de aproximativ 30 de ani, mollahul Nazir era un aliat al comandantului taliban Hafiz Gul Bahadur, din districtul vecin. Cei doi au facut din Waziristan baza pentru operatiunile impotriva fortelor coalitiei din Afghanistan.

"Americanii si afghanii il banuiau pe mollahul Nazir ca gazduieste combatantii arabi ai al-Qaeda", a explicat analistul pakistanez Imtiaz Gul. "Ei (americanii si partenerii din NATO) doresc sa elimine toate elementele active de la granita pentru a minimiza amenintarile ridicate de al-Qaeda in fata fortelor americane din Afghanistan", a adaugat acesta.

Mollahul Nazir ajunsese la un acord de pace, in 2007, cu autoritatile pakistaneze si intretinea relatii tensionate cu Miscarea Talibanilor din Pakistan (TTP), grupare care si-a multiplicat atentatele impotriva fortelor pakistaneze.

Era de asemenea unui dintre cei mai influenti lideri ai tribului Wazir, rival cu tribul Mehsud, din care provine comandantul TTP.

"Mollahul Nazir ar fi putut sa stopeze avansul TTP (in Waziristan), ar fi unificat astfel tribul Wazir si luptatorii sai. Daca este intr-adevar mort, acest lucru ridica o mare problema pentru tribul Wazir si armata pakistaneza", a comentat pentru AFP Saifullah Khan Mehsud, directorul centrului de cercetari asupra zonelor tribale pakistaneze din Islamabad.

Moartea sa va face mai dificila sarcina autoritatilor pakistaneze, confruntate cu un asalt sustinut al TTP, si risca sa creeze si mai mult haos in regiune, a avertizat acesta.