Poluarea atmosferica a crescut puternic in ultimele zile la Atena, dupa ce tot mai multe persoane au revenit la incalzitul cu lemne, mai ieftin in aceasta perioada de criza, a anuntat vineri ministerul Mediului, citat de AFP.

In conditiile in care nivelul de urgenta este stabilit la 50 mg/m3, concentratia de particule atmosferice a atins in ultimele doua zile 150 mg/m3, in special in cartierele din nordul si vestul capitalei.

Aceasta poluare a redevenit vizibila, asa cum in trecut "nefos-ul" a sufocat ani de zile Atena, orasul inconjurat de munti, inainte de modernizarea parcului auto si de transport in comun.

"Ceata care apare in special seara este formata din particule poluante si periculoase care provoaca probleme respiratorii", a explicat Evangelos Gerassopoulos, directorul al Institutului de Mediu din Atena.

Potrivit acestui fizician, "acest nor poluant rezulta din combinarea lipsei de vant si arderea cu lemn".

Numeroase familii din Grecia au renuntat in acest an la incalzirea cu pacura dupa ce guvernul a aliniat in octombrie accizele la acest combustibil cu cele pentru benzina, in cadrul curei de austeritate cu care se confrunta populatia.

Un studiu al Universitatii din Salonic a avertizat si el, vineri, asupra cresterii poluarii atmosferice din cauza incalzirii cu lemne.

Criza economica in care a cazut Grecia in 2010 a determinat in prima etapa o reducere a poluari atmosferice in Atena, prin scaderea traficului auto.