Senatul rus (Camera Superioara) a votat miercuri in unanimitate un proiect de lege prin care se interzice adoptia copiilor rusi de catre cetateni americani, dupa votul favorabil dat de Duma (Camera Inferioara) saptamana trecuta, anunta Agerpres.

Aceasta initiativa legislativa vine ca masura de raspuns dupa adoptarea "legii Magnitski" in Congresul american, ce prevede sanctiuni impotriva functionarilor rusi implicati in decesul in detentie in anul 2009 a juristului Serghei Magnitski, care dezvaluise deturnari de fonduri de catre functionari publici.

Legea a fost criticata dur de opozitie, dar si de unii oficiali, care au avertizat ca aceasta incalca norme internationale, precum Conventia asupra Drepturilor Copiilor. Presedintele Vladimir Putin nu s-a angajat explicat ca o va promulga, dar el considera ca actul normativ este un raspuns firesc la 'legea Magnitski'.

In timpul votului din Senatul rus, mai multi protestatari au fost retinuti miercuri in fata cladirii acestei institutii, pe una dintre pancartele lor fiind scris "copiii raman inghetati in Razboiul Rece". Cei care critica legea avertizeaza ca acei copii ramasi orfani vor fi privati de posibilitatea de a scapa din orfelinatele sumbre ale Rusiei. Potrivit UNICEF, in prezent in Rusia exista circa 740.000 de copii care nu se afla in custodia unui adult.

Parlamentarii rusi argumenteaza ca prin aceasta lege vor fi incurajate adoptiile in Rusia si vor fi protejati copiii ce ar urma sa fie lasati in custodia unor americani, pe care ii critica pentru rele tratamente aplicate copiilor rusi, ei dand exemplul lui Dima Yakovlev, un bebelus adoptat de o familie americana si care a murit in anul 2008 dupa ce a fost lasat sa stea mai multe ore intr-o masina inchisa in plin soare.