Aproape doua treimi din alegatorii egipteni au aprobat in urma referendumului de sambata proiectul noii Constitutii a Egiptului, criticat pentru tonul sau islamist, a anuntat duminica mass-media oficiala, citata de AFP. Votul de sambata a fost precedat de proteste violente.

Banner in Cairo: Da pentru constitutie, stabilitate, ShariaFoto: Agerpres/AP

Fratii Musulmani, din care provine presedintele Mohamed Morsi, si mass media de stat au anuntat ca 64% din alegatori au aprobat noua Constitutie in cele doua etape ale referendumului, din 15 si 22 decembrie.

Rezultatele oficiale, bazate pe cifrele transmise de presedintii sectiilor de votare si vor fi anuntate luni de Comisia Electorala, informeaza cotidianul de stat Al-Ahram.

Potrivit islamistilor, rata de participare la referendum a fost de circa 32%.

"Poporul egiptean isi continua marsul spre finalizarea constructiei unui stat democratic modern, dupa ce a intors pagina opresiunii", a salutat rezultatul votului, printr-o declaratie de presa, Partidul pentru Libertate si Justitie (PLJ) , bratul politic al Fratilor Musulmani.

Alegerile legislative vor avea loc in termen de doua luni de la adoptarea Constitutiei.

"Intidem mana tuturor partidelor politice si tuturor fortelor nationale pentru a trasa impreuna contururile perioadei urmatoare si sper ca vom incepe cu totii o noua pagina", a scris presedintele PLJ, Saad El-Katatni, pe contul sau de Twitter.

Principala miscare de opozitie, Frontul Salvarii Nationale (FSN), a denuntat fraude electorale in a doua etapa a referendumului, desfasurata sambata.

Opozitia, compusa in principal din miscari de stanga si liberale, estimeaza ca textul Constitutiei deschide calea unor interpretari rigide ale islamului si ofera putine garantii pentru anumite libertati.

Frontul a cerut anularea referendumului si a incercat sa puna presiune asupra presedintelui Morsi prin demonstratii de masa, inainte de a lansa, in ultimul minut, o campanie acerba prin care le cerea egiptenilor sa spuna "nu" modificarilor constitutionale.

Impartirea tarii in doua zone de vot a fost decisa pentru a face fata actiunilor de boicot a mai multor magistrati insarcinati cu supravegherea alegerilor, nemultumiti de faptul ca presedintele Morsi submineaza independenta sistemului judiciar, dupa cum sustin magistratii.

Presedinte Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentantilor din SUA, Ileana Ros-Lehtinen (Partidul Republican), a calificat votul drept "o infrangere pentru poporul egiptean."

"Nu putem sarbatori schimbarea unui regim autoritar cu o dictatura islamista", a afirmat politicianul american intr-un comunicat de presa transmis inaintea anuntarii rezultatului votului.

Presa egipteana de duminica reflecta diviziunile din tara. "Egiptul se indreapta catre stabilitate", titreaza cotidianul de stat Al-Akhbar, in timp ce publicatia independenta Al-Masri Al-Yom a denuntat "neregulile in masa" de la referendum.

Inainte de ce-a de a doua etapa de vot au izbucnit din nou ciocniri in Alexandria (nordul Egiptului) intre adversarii si partizanii Constitutiei. Conflictele s-au soldat cu mai mult de 60 de raniti.

La inceputul lunii decembrie, opt persoane au fost ucise si sute de persoane ranite in confruntarile din apropierea palatului prezidential din Cairo.

Vicepresedintele Egiptului, Mahmoud Mekki, a carui functie nu este mentionata in noua Constitutie, si-a anuntat sambata demisia precizand ca a vrut sa paraseasca postul inca din noiembrie, dar a fost fortat sa ramana din cauza crizei politice.

Sambata seara, televiziunea de stat a anuntat demisia guvernatorului Bancii Centrale a Egiptului, fara a preciza cauza, pentru ca apoi sa dezminteasca informatia.

Odata ratificata Constitutia, Senatul dominat de islamistii va prelua puterea legislativa pana la alegerea unei noi Adunari. Fosta Adunare Legislativa, in care islamistii au fost, de asemenea, majoritari, a fost dizolvata in iunie.

Morsi a numit sambata 90 de noi senatori, inclusiv opt femei si 12 crestinii, pentru a inlesni "dialogul national", a anuntat purtatorul de cuvant al lideruluid e la Cairo.