Kremlinul a decis sa readuca in scolile din Rusia cursurile militaro-patriotice sovietice, pentru ca elevii sa invete sa isi iubeasca patria si sa fie pregatiti sa o apere, a relatat marti cotidianul rus Izvestia, citat de AFP.

Potrivit sefului Agentiei federale pentru Tineret, Serghei Belokonev, citat de Izvestia, o noua structura de stat - Rospatriotism - se va ocupa de acest domeniu incepand cu 2013.

Rospatriotism va trebui in principal sa reintroduca cursurile de orientare militara, precum si alte activitati de manevrare a pustii de asalt Kalasnikov sau concursuri de aruncari de grenade, pe care le urmau elevii si liceenii in perioada sovietica.

Totodata, "dorim sa-i instalam pe elevi si studenti in unitati militare pentru cateva zile, pentru ca ei sa invete ce inseamna viata in armata", a precizat responsabilul pentru program, Vadim Lobov, citat de Izvestia.

De la venirea sa la putere in 1999, presedintele rus Vladimir Putin a promovat in permanenta revenirea la valorile "patriotice", inclusiv in educatie, in manualele de istorie sau in cinema.

Educatia militara si patriotica a sistemului sovietic a disparut odata cu prabusirea regimului comunist in 1991.