Financial Times: Lupta pentru putere tine Romania in lumina reflectoarelor
Astfel, prin decizia de a-l numi din nou premier pe Victor Ponta, presedintele Basescu a reusit sa evite pericolul unei noi crize constitutionale, dar si a reinnoirii unui conflict politic intern.
Jurnalistii de la Financial Times noteaza ca Romania s-ar putea confrunta cu o noua lupta pentru putere similara cu cea din Georgia, intre premierul Bidzina Ivanishvili si presedintele in exercitiu, Mikhail Saakashvili, un prieten al domnului Basescu.
Indiferent cum se va desfasura lupta pentru putere, majoritatea covarsitoare obtinuta de alianta lui Victor Ponta reprezinta un punct de cotitura pentru Romania. Practic, rezultatul alegerilor parlamentare din 9 decembrie reprezinta un protest clar la adresa presedintelui si a masurilor de austeritate adoptate.
Desi noul premier a declarat ca nu are in vedere o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu, este probabil ca Victor Ponta sa incerce sa puna capat dusmaniei cu presedintele roman o data si pentru totdeauna. De data aceasta, calea aleasa o va reprezenta modificarea Constitutiei si reducerea puterilor presedintelui, ceea ce ar face ca Romania sa devina o republica parlamentara - similar cu ceea ce noul guvern al Georgiei incearca cu presedintele Saakashvili.
Modificarea Constitutiei Romaniei nu este neaparat un lucru rau, avand in vedere ca sistemul ''semi-prezidential'' este din ce in ce mai subred. Insa alianta aflata la guvernare a sugerat ca doreste sa dea parlamentului dreptul de a anula hotararile Curtii Constitutionale, lucru care a atras criticile internationale in timpul crizei politice din vara trecuta.
Daca presedintele va refuza reducerea prerogativelor sale pana la sfarsitul mandatului, care expira in 2014, analistii speculeaza ca Traian Basescu se va confrunta cu un nou referendum pentru demitere. Numai ca, de data aceasta, s-ar putea ca acest lucru sa se intample.
De asemenea, ca o consecinta a alegerilor din 9 decembrie, atat presedintele Basescu cat si observatorii independenti se tem ca noul guvern va incerca sa-si numeasca oamenii in functii cheie in domeniul justitiei, precum Directia Nationala Anticoruptie.
Alianta lui Victor Ponta declara ca astfel de organisme, stabilite la indemnul Uniunii Europene, au fost controlate in mod abuziv de tabara lui Traian Basescu impotriva opozitiei.
O a treia consecinta a rezultatului alegerilor din 9 decembrie - o intoarcere impotriva austeritatii - provoaca mai putina ingrijorare in randul comunitatii internationale decat pare. Principalele grupuri politice s-au angajat sa urmeze politici bugetare responsabile.
Dar din Uniunea Europeana si SUA - al carei secretar de stat Hillary Clinton a mentionat Romania in randul republicilor sovietice care se confrunta cu provocari diplomatice - atentia asupra Romaniei este putin probabil sa se diminueze.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”