Oficialii sudanezi au anuntat ca au capturat un vultur cu echipament electronic suspectat ca ar fi fost trimis de Israel intr-o misiune de spionaj, informeaza The Telegraph citand presa din Israel.

Pasarea a fost prinsa in Kereinek, un oras din regiunea Darfur (vestul Sudanului). Oficialii sudanezi sustin ca au ajuns la concluzia ca pasarea este "un agent secret" dupa ce au descoperit ca era dotata cu GPS si cu un echipament pe baza de energie solara capabil sa transmita imagini prin satelit, relateaza publcatia Haaretz citand site-ul egiptean El Balad.

Totodata, vulturul avea atasata de picior o eticheta pe care scria "Serviciile Naturale din Israel" si "Universitatea Ebraica, Ierusalim", indicand ca pasarea a fost trimisa de Israel intr-o misiune de supraveghere.

Capturarea "pasarii spion" are loc dupa ce, in luna octombrie, Sudanul a acuzat Israelul ca a bombardat un depozit de munitii din apropierea capitalei Sudanului, Khartoum, dupa ce a bruiat sistemele radar ale armatei sudaneze.

Raidul a provocat doi morti. Israelul a refuzat sa comenteze pe seama preseupusului atac insa se crede ca depozitul furniza armament militantilor palestinieni Hamas din Fasia Gaza.

Israelul a recunoscut ca pasarea a fost inregistrata cu echipamente israeliene, dar a insistat ca a fost folosita pentru a studia tiparele migratoare.

Ohad Hazofe, un ecologist din cadrul autoritatii israeliene pentru natura si parcuri, a declarat pentru site-ul Ynet ca acesta este unul din cei 100 de vulturi etichetati in octombrie si dotati cu un sistem GPS care sa inregistreze distanta si altitudinea la care se afla pasarea, dar nu si imagini de supraveghere.

"Aceasta este singura cale prin care am stiut ca s-a intamplat ceva cu pasarea - dintr-o data s-a oprit din zbor si a inceput sa se miste la nivelul solului", a declarat Ohad Hazofe.

O descoperire similara a fost facute anul trecut in Arabia Saudita, presa nationala anuntand ca o pasare a fost "arestata" sub suspiciunea de spionaj, ca parte a unui posibil "complot sionist". Oficialii sauditi au acceptat explicatiile israeliene ca pasarea era parte a unui studiu privind migratia, respingand speculatiile din media.