Consternarea este cuvantul care exprima opinia dominanta in Italia, dupa revenirea in politica a lui Silvio Berlusconi si demisia anuntata a lui Mario Monti, preconizandu-se o campanie pentru alegerile anticipate din feburarie sub semnul populismului celui mai exacerbat, scrie Le Figaro.

Alegerile anticipate din februarie nu constituie o tragedie in sine, in conditiile in care acestea ar fi urmat sa aiba loc la finele lui aprilie 2013.

Dar campania se va derula sub semnul populismului celui mai exacerbat, noteaza Le Figaro, in prezenta unui Silvio Berlusconi hotarat sa recurga la tot arsenalul demagogiei pentru a recupera enormul sau handicap - sondajele il crediteaza cu maxim 14% din intentiile de vot.

Duminica, marile ziare italiene au salutat unanim "demnitatea" lui Mario Monti. La Stampa vorbeste de un "gest clar" care il aseaza pe Berlusconi in fata responsabilitatilor sale. La Repubblica vede aici o modalitate de a prezenta "la lumina zilei santajul lui Il Cavaliere".

"Am decis sa plac pentru ca am fost ranit in convingerile mele cele mai profunde", a explicat presedintele Consiliului de ministru, pentru Corriere della Sera. Ranit de Berlusconi, care si-a anuntat oficial sambata revenirea pe scena politica, prezentandu-se drept omul providential care poate salva Italia de raul facut de guvernarea lui Mario Monti. Ranit si de Angelino Alfano, omul lui Il Cavaliere din Parlament, care a denuntat vineri austeritatea, cresterea impozitelor, datoria publica si supunerea lui Monti fata de Angela Merkel.

Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, si-a exprimat regretul pentru demisia lui Monti, afirmand ca impartaseste indignarea acestuia. El insusi ar urma sa-si anunte demisia in saptamanile urmatoare astfel incat viitorul parlament sa poata alege un nou sef de stat in cursul primei sale sesiuni. O data camera dizolvata, cel mai probabil la inceputul lui ianuarie, alegerile ar putea fi convocate in 45 de zile.

Imperiul mediatic al lui Berlusconi

Toata lumea se asteapta la o campanie scurta si violenta. Deja, Silvio Berlusconi a mobilizat o masina de razboi electoral care se va baza, inca o data, pe imperiul sau mediatic. Cu toate acestea, numerosi analisti constata ca partidul sau este profund divizat. Giorgia Meloni, una dintre sperantele noii generatii a PDL, partidul lui Berlusconi, considera candidatura lui Il Cavaliere "absolut de neinteles". Franco Frattini, fostul sau ministru de interne, denunta recentele atacuri ale acestuia impotriva Uniunii Europene. Gianni Alemanno, primarul Romei, catolicii Renato Formigoni sau Maurizio Lupi, alaturi de multi altii, se declara consternati - fara a se stii inca daca vor avea curajul sa intre in opozitie.

"Construit pe o baza personala, PDL este un partid fara radacini, cvasi-inexistent", explica Raffaelle de Mucci, profesor de stiinte politice. "Cand liderul dispare, partidul intra in disolutie".

Calculul lui Berlusconi este simplu. El se asteapta sa castige capital electoral pe baza temerilor sociale si sa ralieze nedecisii. In Sicilia, rata de absenteism ar putea atinge 56%. In conditiile in care electoratul de stanga sau de centru i-a intors spatele, Il Cavaliere vizeaza acum partizanii comicului Beppe Grillo, liderul "antipoliticului", a carui miscare cunoaste si ea numeroase diviziuni.